obligarea angajatorului la restituirea garanţiilor de bună execuţie, într-o perioadă mai mare de trei ani, de la concedierea netemeinică, dar până în termenul stipulat de părţi, în C.I.M.
1) În cazul în care angajatorul şi salariatul, au fost de acord să prevadă în Contractul individual de muncă, încheiat în 18.11.2006, pe de o parte, a) renunţarea la prescripţie şi b) măsura opririi unei garanţii de către angajator, purtătoare de dobândă legală, - ce a fost reţinută efectiv din pachetul salarial, compus din plată în bani, cazare şi mâncare, - iar termenul de ridicare a acestei garanţii de bună execuţie a prestărilor salariatului, să fie cel târziu, în data de 18.11.2016, cum concedierea salariatului s-a făcut fără comunicarea deciziei de concediere, fără preaviz, - vedeţi ca admisibilă cererea salariatului adresată instanţei de judecată până în data de 18.11.2016, pentru obligarea angajatorului de a-i plăti salariatului întreaga garanţie şi întreaga dobândă aferentă lipsei de folosinţă a banilor ?
2) în ce temei legal trebuie formulată cererea, ce excede prevederile prescripţiei extinctive de 3 ani din Codul muncii ?
3) faţă de prevederile art.2512 alin.(2) din NCC, - "Organul de jurisdicţie nu poate aplica prescripţia din oficiu.", - legea părţilor - cu termenul limită, (în 18.11.2016), este suficientă în admiterea cererii de către instanţa de judecată ?
Noul Cod Civil nu are efecte retroactive .... la data incheierii c.i.m. era in vigoare vechiul Cod Civil si, prin urmare, termenul de prescriptie nu putea fi mai mare de 3 ani.
Cred ca trebuia initiata o actiune pentru anularea acelei clauze.
1) La ce clauză se referă freeelis - ce clauză trebuie anulată ?
2) Prin C.i.m. angajatorul a renunţat expres la PRESCRIPŢIE.
Ştiu că, C.i.m. - LEGEA PĂRŢILOR, are aplicabilitate imediată, între părţi.
De ce s-ar procedaaltfel decât cum au convenit părţile prin C.i.m. ?