avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligarea angajatorului la restituirea garanţiilor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligarea angajatorului la restituirea garanţiilor de bună execuţie, într-o perioadă mai mare de trei ani, de la concedierea netemeinică, dar până în termenul stipulat de părţi, în C.I.M.

1) În cazul în care angajatorul şi salariatul, au fost de acord să prevadă în Contractul individual de muncă, încheiat în 18.11.2006, pe de o parte, a) renunţarea la prescripţie şi b) măsura opririi unei garanţii de către angajator, purtătoare de dobândă legală, - ce a fost reţinută efectiv din pachetul salarial, compus din plată în bani, cazare şi mâncare, - iar termenul de ridicare a acestei garanţii de bună execuţie a prestărilor salariatului, să fie cel târziu, în data de 18.11.2016, cum concedierea salariatului s-a făcut fără comunicarea deciziei de concediere, fără preaviz, - vedeţi ca admisibilă cererea salariatului adresată instanţei de judecată până în data de 18.11.2016, pentru obligarea angajatorului de a-i plăti salariatului întreaga garanţie şi întreaga dobândă aferentă lipsei de folosinţă a banilor ?
2) în ce temei legal trebuie formulată cererea, ce excede prevederile prescripţiei extinctive de 3 ani din Codul muncii ?
3) faţă de prevederile art.2512 alin.(2) din NCC, - "Organul de jurisdicţie nu poate aplica prescripţia din oficiu.", - legea părţilor - cu termenul limită, (în 18.11.2016), este suficientă în admiterea cererii de către instanţa de judecată ?
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 16:32, 18 Martie 2016
Oare, ce opinie are freeelis ?
Noul Cod Civil nu are efecte retroactive .... la data incheierii c.i.m. era in vigoare vechiul Cod Civil si, prin urmare, termenul de prescriptie nu putea fi mai mare de 3 ani.

Cred ca trebuia initiata o actiune pentru anularea acelei clauze.

I
1) La ce clauză se referă freeelis - ce clauză trebuie anulată ?
2) Prin C.i.m. angajatorul a renunţat expres la PRESCRIPŢIE.
Ştiu că, C.i.m. - LEGEA PĂRŢILOR, are aplicabilitate imediată, între părţi.

De ce s-ar procedaaltfel decât cum au convenit părţile prin C.i.m. ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea prescripţiei extinctive în c.i.m. viktorV viktorV 1.- Poate fi suspendată prin voinţa părţilor - exprimată în scris, în contractul individual de muncă, prescripţia extinctivă ? 2.- Poate fi ... (vezi toată discuția)
Chemarea anaf-ului in litigiul de munca viktorV viktorV Vedeti admisibila cererea prin care ANAF- ul (colector de impozite pe salarii) sa fie chemat intr-un litigiu de munca, initiat de salariatul neplatit de ... (vezi toată discuția)
Suspendarea prescriptiei extintive emil6702 emil6702 Buna ziua. Procesul pe cale de Ordonanta Presedintiala suspenda prescriptia extintiva? Va multumesc. (vezi toată discuția)