avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendarea prescriptiei extintive
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendarea prescriptiei extintive

Buna ziua.
Procesul pe cale de Ordonanta Presedintiala suspenda prescriptia extintiva? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:53, 24 Februarie 2015
Prescriptia extinctiva este reglementata atat de dreptul procedural-Noul Cod Procedura Civila(art.705-710 NCPC) cat si de dreptul material-Noul Cod Civi(art.2.500-2.556 NCC).In cazul dvs.este vorba despre intreruperea prescriptiei prevazuta de art.2.537-2.543 NCC.Conf.art.2.537pct.2 NCC-"Prescriptia se intrerupe:prin introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare........."Intrucat, si cererea de ordonanta presedintiala este o cerere de chemare in judecata sunt aplicabile preved.art.2.537-2.543 NCC privind intreruprerea prescriptiei extinctive.Conf.art.2.539(2) NCC"Prescriptia nu este intrerupta daca cel care a facut cererea de chemare in judecata sau arbitrare ori de interventie in procedura insolventei sau a urmaririi silite a renuntat la ea,nici daca cererea a fost respinsa, anulata ori s-a perimat printr-o hotarare ramasa definitva .Cu toate acestea, daca reclamantul,in termenul de 6 luni de la data cand hotararea de respingere sau anulare a ramas definitiva,introduce o noua cerere ,prescriptia este considerata intrerupta prin cererea de chemare in judecata sau de arbitrare precedenta , cu conditia insa ca noua cerere sa fie admisa.". Efectele intreruperii prescriptiei Art.2541-(1)NCC "Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit cauza de intrerupere.
(2)Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acţiunea civilă a părţii vătămate nesoluţionată în procesul penal oanaportar oanaportar Bună dimineaţa ! Vă rog frumos să mă ajutaţi cu nişte răspunsuri la următorul caz: Dacă într-un proces penal în care inculpatul a fost ... (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriptie sorinteo1 sorinteo1 In anul 2019 am solicitat angajatorului drepturi banesti neacordate. Deoarece raspunsul acestuia a fost negativ, m-am adresat instantei de judecata in anul ... (vezi toată discuția)
Anularea definitiva a cererii gambette gambette Cand ramane definitiva hotararea de anulare a cererii de chemare in judecata, la data cand instanta o pronunta sau la data cand se implineste termenul de 15 ... (vezi toată discuția)