Vă rog frumos să mă ajutaţi cu nişte răspunsuri la următorul caz:
Dacă într-un proces penal în care inculpatul a fost achitat
instanţa a lăsat acţiunea civilă a părţii vătămate nesoluţionată,
ce va trebui să facă partea civilă vătămată ?
- să deschidă un nou proces civil cu acţiunea civilă ?
- în ce termen maxim ?
- ce alte sfaturi utile de îndrumare îmi mai puteţi da ?
Persoana vătămată sau succesorii acesteia, care s-au constituit parte civilă în procesul penal, pot introduce acţiune la instanţa civilă dacă, prin hotărâre definitivă, instanţa penală a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă.
Probele administrate în cursul procesului penal cu privire la fapta delictuala comisa de inculpat pot fi folosite în faţa instanţei civile.
Va trebui sa promoveze o actiune in raspundere civila delictuala in termen de 6 luni de la data pronuntarii hotararii definitive a instantei penale.[Art.2539(2)NCC raportat la art.2541(1)NCC]
@av. Popescu:
Cred ca va raportati in mod gresit la dispozitiile art. 2539 alin. 2 c.civ., eu opinez ca in 3 ani(termen general al prescriptiei extintive) de la hot. ramasa def. se poate introduce actiune la instanta civila.
Prescripţia se întrerupe prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti(art. 2537 pct.3 c.civ.)
În cazul în care prescripţia a fost întreruptă potrivit art. 2.537 pct. 3, întreruperea operează până la comunicarea ordonanţei de clasare, a ordonanţei de suspendare a urmăririi penale ori a hotărârii de suspendare a judecăţii sau până la pronunţarea hotărârii definitive a instanţei penale.(..)(art. 2541 alin.6)