Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea: mi s-a cerut (irevocabil) sa plec din unitate cum vreau eu. Intrucat sunt o persoana cunoscuta in oras, printre colegi si institutii cu care colaborez, am preferat sa plec elegant, cu acordul partilor, 55 lit. b din CM. Nu reusesc sa gasesc exact conditiile de acordare a somajului in ceea ce ma priveste intrucat eu am o societate comerciala a carei administrator sunt ( desi nu mai desfasor de 2 ani nicio activitate pe ea...dar nu are activitate suspendata), in situatia in care m-as angaja pe o perioada determinata ( o luna) la o alta societate. Am 19 ani vechime in munca fara intrerupere. As beneficia in cazul acesta de somaj? ( Cadru legal mi-ar prinde tare bine) Multumesc!
Nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj, daca CIM a incetat cu art. 55 b)
Ca sa fi putut beneficia, trebuia sa fi incetat contractul pentru un motiv neimputabil dvs:
Normele metodologice ale Legii 76/2002:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
Editez: Nu am citit incadrarea ulterioara pentru o luna, durata determinata.
In acest caz, conditia este sa nu realizati venituri, sau acestea sa fie mai mici de 500 lei/luna:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Re: pakos. Te rog sa fii atent si sa urmaresti intreaga mea expunere. Era vb de acordare a somajului...dupa acea luna lucrata pe perioada determinata ( caz in care scap de 55 lit. b) insa problema consta in faptul ca sunt administrator la un SRL.
re: pakos. OK. Citind acestea concluzia ar fi ca m-as incadra ( nu realizez venituri) . Multumesc pentru raspuns, oricum ma voi duce si la AJOFM dar acum stiu cum pun problema.
Acordarea indemnizatiei inceteaza daca realizati venituri mai mari de 500 lei/luna.
Conform Normelor metodologice la aceeasi lege,
Art. 24. - (1) Încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în situaţia prevăzută la art. 44 lit. b) din lege se aplică persoanelor care deţineau autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societăţi comerciale anterior datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.
(2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare