avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ultima pensie neincasata dupa deces.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ultima pensie neincasata dupa deces.

Mama mea a decedat pe data de 2.12.2015. As vrea sa stiu daca pot incasa pensia mamei aferenta lunii in care a decedat, in ce conditii (acte necesare) si in cat timp de la depunerea actelor ar trebui sa ridic acesti bani. Mentionez ca mama era pensionar MAI iar eu sunt unica mostenitoare a acesteia.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:43, 30 Iunie 2019
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.


2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 80
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.

(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
• cerere (anexa nr. 9);
• certificatul de deces, in original si in copie;
• actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
• acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
• certificatul de mostenitor (original si copie);
• copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

De acord cu d-voastra... numai ca eu am fost la notar pentru a solicita certificat de mostenitor si acesta mi-a spus ca pensia nu face parte din bunurile succesorale si nu-mi poate da acest certificat de mostenitor pentru incasarea ultimei pensii, avand in vedere ca mama decedata nu mai avea alte bunuri, proprietati , etc. pe numele dansei, Atunci, cum procedez? Si care este termenul de prescriptie?

Pensia nu se introduce in masa succesorala, va duceti la casa de pensii cu o copie a certitifatului de mostenitor si faceti o cerere in care solicitati pensia mamei baza art. mentionate de dl Tudor Valeriu.
Daca nu i se da certificat de mostenitor, ca nu are nimic pe numele lui (deci nu ai pentru ce sa ceri un astfel de certificat) nu poti recupera pensia?
A... Si care este temenul de prescriptie?
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
c.c27, utilizator
Prescripția intervine după 3 ani. Dacă a decedat în Dec-2015, dreptul de a încasa ultima pensie s-a prescris deja, încă din Dec-2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces, plata ultimei pensii alberta33 alberta33 Va rog daca 2 frati depun la casa de pensii locala cerere fiecare solicitand acelasi drept adica pensia pe luna in curs a tatalui lor decedat cui i se va ... (vezi toată discuția)
Pentru ridicare ultima pensie oanaportar oanaportar - matusa mea a decedat. - tatalmeu este uniculfrate = mostenitor. 1. - ce trebuie sa faca pt. a primi ultima pensie a matusii ? ( cerere ? + ce acte ? + unde ... (vezi toată discuția)
Pensie Mona Cotor Mona Cotor As dori sa intreb, am dreptul sa ridic ultima pensie a sorei mele, decedate în data de 11 noiembrie?Mentionez ca sora mea nu are alți urmași, nu avem ... (vezi toată discuția)