avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LEGEA 335/2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LEGEA 335/2013

Buna ziua

am fost azi la ITM sa intreb de lamurirea legii 335/2013 si de normele de aplicare din 04.06.2014 si mi-au zis ca tb sa fac obligatoriu contract de stagiu pt un noi absolvent pe care il voi incadra pe studii superioare

dar nu inteleg de ce....

si i-am intrebat daca de ex daca am un angajat care este inca la facultate, il angajez , ulterior cand aduce diploma trebuie sa ii fac contrct de stagiu

?ei au zis ca da ....dar nu inteleg de ce



nu stiu cum sa procedez ....sa le fac contracte de stagiu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 17 Martie 2016
1. Potrivit Legii , prin stagiar se intelege debutantul in profesie, angajat cu contract individual de munca, cu exceptia celor care dovedesc ca au desfasurat, potrivit legii, activitate profesionala in acelasi domeniu, anterior absolvirii.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior :
Art. 2.
(1) Efectuarea stagiului se realizează de către absolvenţii de învăţământ superior prevăzuţi la art. 1 alin. (2), în baza contractului de stagiu, anexă la contractul individual de muncă, denumiţi în continuare stagiari.
(2) Modelul-cadru al contractului de stagiu menţionat la alin. (1) este prevăzut în anexa nr. 1.

Art. 3.
(1) Fac excepţie de la prevederile art. 2 alin. (1) absolvenţii de învăţământ superior:
a) care dovedesc că anterior absolvirii au desfăşurat, potrivit legii, pe o perioadă de 6 luni, activitate profesională în acelaşi domeniu ocupaţional pentru care se efectuează stagiul;
b) pentru care exercitarea profesiei este reglementată prin legi speciale.

(2) Îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se demonstrează prin acte/adeverinţe sau, după caz, alte documente eliberate de către angajator, care atestă că absolventul de învăţământ superior a desfăşurat activitate profesională în domeniul specializării absolvite.

Asadar, chiar daca este salariatul dvs la terminarea facultatii ii faceti contract de stagiu daca va fi angajat pe o functie ce necesita studii superioare.

2. Modelul de contract
[ link extern ]
Multumesc, Incheierea unui contract de stagiu este obligatorie?sau este obligatorie decat daca dorim sa beneficiam de masurile de stimulare de la Agentia de Somaj sau de sursele de finantare prevazute de lege (art.27).?


Din lege ar reiesi obligativitatea incheierii acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu absolventi zxz19 zxz19 Buna ziua, Dacă o persoana care a absolvit fac. In 2014, anterior absolvirii ( 1 an) si ulterior absolvirii a lucrat ca si tehnician la alt angajator si ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare pentru efectuarea unui stagiu profesional ... Clau Eve Clau Eve Ce acte sunt necesare pentru efectuarea unui stagiu profesional pentru absolvenții de învățământ superior la ANOFM? Am terminat facultatea acum 6 luni. ... (vezi toată discuția)
Perioada de debut ioana1997 ioana1997 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care este perioada de debut, pentru un psiholog, angajat ca psiholog stagiar , intr-o primarie? Multumesc! (vezi toată discuția)