avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calitatea de coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calitatea de coasigurat

Buna ziua, sunt coasigurat pe asigurarea sotului si dupa schimbari legislative,
acum 2 zile am aflat ca trebuie sa duc documente in plus la casa de asigurari.
Un document este o adeverinta de venit de la ANAF
iar alta este
Certifiat constatator eliberat de Registrul Comertului.
Sunt total confuza, sotul este angajat bugetar iar noi nu avem nici o firma, de ce imi trebuie acest document?!

Multumesc pentru ajutor, nu as vrea sa fac drumuri degeaba, doar pentru unii oameni nu isi fac treaba cum trebuie.

Oana Tudor
Cel mai recent răspuns: nela oana , utilizator 21:07, 29 Martie 2016
"Pentru a lua în întreținere soțul, soția sau părinții care nu obțin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente, care sunt menționate în Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, incluse în Ordinul CNAS nr. 581/2014, în vigoare de la 19 septembrie 2014, după cum urmează:
- Actul de identitate al persoanei fără venituri;
- Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată;
- Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri impozabile;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă."
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru raspuns.
Informatiile din lege specificate de dvs. sunt folositoare pentru cand se depune dosarul pentru a deveni coasigurat. Noi am facut asta in 2011 si pana acum o saptamana totul a fost in ordine.
In urma unor schimbari legislative despre care personal nu prea am avut informatii, sistemul SIUI m'a considerat neasigurata.
Am mers la casa de asigurari unde avem contractul si mi au fost cerute cele 2 tipuri de documente specificate mai sus.
Intre timp am intrat in panica, nestiind ce ma asteapta, plati, penalitati, declaratii false si tot asa...
Am ajuns azi cu documentele cerute la casa de asigurari si am fost validata in sistem ca si coasigurat. fara nici o problema, fara nici o cerinta in plus.
Ce este evident pentru mine, dupa aceasta experienta, este ca media este plina de informatii contradictorii sau incomplete sau nespecifice si ca cel mai bine este sa te bazezi pe lucratorii de la casele de asigurari.
Recunosc ca am cerut doamnei care s'a ocupat de problema mea, la prima vizita, sa imi scrie cu manuta dumneai ce documente imi trebuiesc, dupa ce, asteptand la coada(care nu era mica) auzeam glasuri ridicate,nemultumite care spuneau: ''de ce nu mi'ati spus d.na, vin a 3'a oara, a 6'a oara...."

Am scris rezolvarea situatiei pentru a fi de folos si altora care se pot trezi in aceeasi situatie,

Multumesc de suport si ajutor...
Oana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat stela chelner stela chelner Buna ziua in cazul in care un salariat doreste sa asigure sotia in sistemul de sanatate , aceasta neavand venituri, angajatorul este obligat sa notifice ... (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere gabic0 gabic0 Un salariat are in intretinere parintii care nu au niciun venit.Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru a indeplincalitatea de coasigurati trebuie sa aduca la ... (vezi toată discuția)
Coasigurat Muresan Felicia Muresan Felicia Daca sotia este casnica si sotul este incadrat la o societate,sotia poate beneficia de calitatea de coasigurat la sanatate? Va multumesc. (vezi toată discuția)