avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul refuza sa-mi elibereze actele necesare ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul refuza sa-mi elibereze actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC

Buna ziua! Am si eu o intrebare. Am muncit pe santier timp de 2 ani de zile , cind s-a nascut baietelul meu am hotarit sa iau paternalu conform legii ce mi se cuvine . Din motive intemeiate de catre seful meu care nu a vrut sa imi dea hirtiile necesare nu am putut lua paternalu . Unde a putea sa ma adresez cu aceasta problema ??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:39, 18 Martie 2016
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati ITM pentru a dispune eliberarea actelor necesare.
daca nu rezolvati va trebui sa va adresati instantei.
Dar inainte va sfatuiesc sa transmiteti cererea scrisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire la conducerea societatii la care lucrati.
1. Concediul paternal este altceva.

2. Dvs. vreti sa intrati in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

4. Asadar angajatorul are obligatia sa va aprobe CCC si sa va elibereze actele necesare pentru a le depune la Primarie in vederea primirii indemnizatiei pentrui CCC.

5. Pentru neeliberarea actelor necesare va adresati cu om sesizare la ITM.

6. - Pentru a primi indemnizatie de la data solicitarii CCC trebuie sa depuneti actele ia Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
- Daca le depuneti mai tarziu primiti indemnizatia de la data depunerii.
Anndrei11 a scris:

... Din motive intemeiate de catre seful meu care nu a vrut sa imi dea hirtiile necesare nu am putut lua paternalu . Unde a putea sa ma adresez cu aceasta problema ??

Ati depus o solicitare scrisa la angajator, in acest sens?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Postnatal (sau concediu crestere copil) ionelalexandru31 ionelalexandru31 ma numesc alexandru ionel si lucrez la firma sc amt constructii metalice srl si vreau sa intru in post natal si angajatorul nu vrea sa semneze actele ce as ... (vezi toată discuția)
Perioada concediu crestere copil alinadeak alinadeak Angajatorul are dreptul din cei doi ani pe care i-am solicitat pt crestere copil sa imi acorde numai unul? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Din luna martie m-am angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, iar in luna septembrie am nascut. Am fost in concediu de ... (vezi toată discuția)