avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O opinie , va rog - apel incident sau nu?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

O opinie , va rog - apel incident sau nu?

Printr-o hotarare judecatoreasca , instanta a respins cererea de chemare in judecata a reclamantului , eu fiind parat . Desi am invocat exceptia prescriptiei extinctive , instanta nu s-a pronuntat asupra ei iar cererea a fost judecata pe fond si , cum ziceam , respinsa. Cu toate astea , eu nu sunt 100% multumita din urmatoarele motive: reclamantul a atacat hotararea cu apel iar eu vreau in continuare sa beneficiez de avantajul faptului ca actiunea era prescrisa.
Asadar , m-am gandit ca trebuie sa fac ceva pentru a schimba hotararea primei instante ( desi eu am castigat) in sensul de a se retine prescriptia .
Cerere de completare ( sunt inca in termen) nu pot face fiindca nu pot pretinde ca instanta a omis sa se pronunte asupra unei cereri , apel m-am gandit sa nu fac ( ca doar eu am castigat , plus ca nu stiam daca el va face sau nu) ...
Ma gandesc sa solicit pe calea apelului incident ca instanta de apel sa se pronunte asupra prescriptiei , astfel incat sa nu se mai rejudece fondul .
Mai ales ca eu am invocat si la fond prescriptia .
Ce ma sfatuiti?
Stiu ca ma voi apara si prin intampinare , in apel , de sustinerile apelantului , dar banuiesc ca asta nu va fi suficient pentru a obtine ce vreau eu si anume ca instanta sa constate ca actiunea era prescrisa .
Sau as putea declara si eu apel principal pentru acest motiv? Va fi admisibil , eu nefiind parte cazuta in pretentii?
Va multumesc mult si va rog mult sa ma sfatuiti , luni am ultima zi in cazul in care as merge pe apel principal sau completarea hotararii.

Eu inclin mai mult catre apel incident . O fi bine?
Cel mai recent răspuns: annanica7 , utilizator 18:14, 20 Ianuarie 2019
In opinia mea, ar fi posibil,iata ce spune doctrina"............sau al partii al carei interes de a declara apel se naste numai in ipoteza in care partea adversa exercita calea de atac si deci exista riscul reformarii hotararii primei instante (de exemplu ,paratul caruia, desi ,i se respinge o exceptie procesuala, cum ar fi cea a lipsei calitatii procesuale sau, a prescriptiei etc., nu poate formula apel principal in cazul in care actiunea reclamantului se respinge ca nefondata) un mijloc procesual prin care sa solicite si ea reformarea hotararii primei instante, daca aceasta este atacata cu apel de partea adversa.(G.Boroi/M.Stancu-DREPT PROCESUAL CIVIL-Edit.Hamangiu, editia a 2 a,2015,pag,592),dar ATENITE!doar daca exceptia invocata de dvs. a fost respinsa!As inclina mai curand ptr.apelul principal,chiar daca nu ati fost obligata la ce a certut reclamantul, avand in vedre caracterul devolutiv al apelului, oricum ,consultati si un avocat, cu actele pe care le aveti.
Domnule avocat
Nu am mai intrat duminica seara pe forum , abia acum am citit postarea dumneavoastra , pentru care va multumesc.

Nu voi consulta un avocat , in aceasta cauza sunt consilier juridic.
Am hotarat sa merg pe calea apelului incident. Oricum pentru apel principal nu as mai fi in termen , azi a fost ultima zi.
In cauza , instanta nu a respins exceptia prescriptiei , s-a pronuntat pe fond , respingand cererea reclamantului si pe prescriptie a omis sa se pronunte .
Efectele caracterului devolutiv nu ma deranjeaza aici , eu voi cere pe calea apelului incident schimbarea hotararii primei instante in sensul de a se pronunta asupra prescriptiei , respectiv de a respinge cererea ca prescrisa. In paralel , evident , ma voi apara si prin intampinare de apelul declarat de reclamantul - apelant.
De fapt , de limitele caracterului devolutiv nu ne vom mai bucura niciunul dintre noi in ipoteza combinatiei apel principal - apel incident.

Nu am inteles exact atentionarea dumneavoastra . Spuneati ca doar daca ecxeptia invocata a fost respinsa. Adica doar in cazul asta se merge pe apel principal ? Sau pe apel incident?
Pentru ca eu exact in situatia asta sunt : daca reclamantul nu ar fi atacat hotararea cu apel , eu nu as fi avut interes sa declar apel ( principal) . Abia acum am acest interes , cand exista riscul ca instanta de apel sa schimbe hotararea primei instante.
Si in fata instantei de apel vreau sa beneficiez de toate mijloacele de a ma apara , si pe fond (prin intampinare) dar si prin apel incident , sa reiterez exceptia prescriptiei , cu critica adusa instantei de fond - ca nu s-a pronuntat asupra exceptiei.
Imi cer scuze ca nu am inteles bine , am recitit si citatul din doctrina , dar poate cum fraza nu e redata de la inceput , mi-a scapat ceva . :)
Ipoteza e discutabila atat in doctrina, cat si in practica. Apel principal oricum nu ati fi putut sa faceti decat exceptional, pentru ca cererea vi s-ar fi respins ca lipsita de interes, din moment ce ati castigat la fond. Problema este daca dvs. ati putea face apel incident pentru alte aspecte decat cele invocate de catre reclamant in apelul principal. Inclin sa cred ca nu ati putea, avand in vedere faptul ca dreptul dvs la apel incident se naste odata cu introducerea apelului principal, asadar, ca sa spunem asa, il urmeaza pe acesta.
In apelul meu ( incident) nu voi pune in discutie aspectele invocate de reclamant/apelant in apelul lui principal . Voi pune in discutie omisiunea instantei de fond de a se pronunta asupra exceptiei invocate de mine. Si in aceasta limita voi solicita eu schimbarea instantei de fond.
Cat despre cele invocate de reclamant in apelul lui principal , ma voi apara , in paralel , prin intampinare .
Asadar , le voi face pe amandoua , si apel incident , si intampinare la apelul declarat de reclamant.
Sunt intr-o situatie similara, puteti sa-mi spuneti cum s-a finalizat situatia dvs.?
Ati declarat apelul incident?
Instanta nu a invocat exceptia inadmisibilitatii acestuia pe motiv ca prima instanta nu v-a respins exceptia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea apelului de către pârâți! Lixu Lixu Buna seara ,va rog sa ma lamuriti cu privire la declararea apelului , intr-un dosar civil cu mai multi paratii ,in dosar sant 4 paratii dar doar trei ... (vezi toată discuția)
Pot folosi, in favoarea mea, apelul paratului? Lissa1 Lissa1 Intr-un dosar civil, eu sunt reclamanta. In urma hotararii, de care sunt foarte nemultumita, paratul a declarat apel. Eu nu mai am resurse financiare sa fac ... (vezi toată discuția)
Motiv de nulitate pvc invocat in apel Gepetto25 Gepetto25 Rog un sfat: In prima instanta am castigat si instanta a anulat procesul verbal de contraventie ca fiind netemeinic. Paratul a facut apel si a mentionat ... (vezi toată discuția)