Luarea la cunostinta inseamna comunicarea minutei sau expunerii?
CPP
Art. 428 - Termenul de introducere a contestatiei in anulare
(1) Contestatia in anulare pentru motivele prevazute la art. 426 poate fi introdusa in 10 zile de la data cand persoana impotriva careia se face executarea a luat cunostinta de hotararea a carei anulare se cere.
Daca hotararea nu e motivata cum am luat cunostinta de motivarea hotararii pentru a o ataca? :) Logica dumneavoastra semnifica ca toate hotararile atacate in aceeasi zi sunt nemotivate si prin urmare nule de drept, pentru ca nici un judecator nu-si motiveaza hotararea in aceeasi zi :)
Cred ca se calculeaza de la comunicarea expunerii, eventual a dispozitivului dupa caz. Oricum se calculeaza degeaba fiindca "nici o lege nu poate ingradi acest drept" cf. art. 21 din CR privind dreptul accesului la justitie
Imi pare rau dar trebuie sa va contrazic - dispozitivul hotararii se refera strict la motivarea hotararii de condamnare. O hotarare e alcatuita din partea introductiva, expunere si dispozitiv
CPP
Art. 401 - Cuprinsul hotararii
Hotararea prin care instanta penala solutioneaza fondul cauzei trebuie sa contina o parte introductiva, o expunere si dispozitivul.
CPP
Art. 400 - Minuta
Rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta, care trebuie sa aiba continutul prevazut pentru dispozitivul hotararii. Minuta se semneaza de membrii completului de judecata.
Daca nu poate exista dispozitiv nu poate exista minuta, care insa se comunica fiindca instantele confunda minuta cu partea introductiva:
CPP
Art. 402 - Continutul partii introductive
Cand s-a redactat o incheiere de sedinta, potrivit dispozitiilor art. 370, partea introductiva se limiteaza numai la urmatoarele mentiuni: denumirea instantei care a judecat cauza, data pronuntarii hotararii, locul unde a fost judecata cauza, precum si numele si prenumele membrilor completului de judecata, ale procurorului si ale grefierului, facandu-se mentiune ca celelalte date au fost trecute in incheierea de sedinta.
In practica civila, recursul se facea de la comunicarea hotararii, deci asta ar trebui sa fie si procedura de drept comun penala de forma, sau mai bine zis administrativa