avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minori

Am avut prima infatisare la judecatorie. Eu am refuzat divortul, sotia vrea sa continue. La dosar este o hartie prin care autoritatea tutelara nu poate lua o hotarare in privinta minorului (10 ani)si lasa la latitudinea judecatorului. Tot din acea hartie reiese ca minorul a dat o declaratie in care spune ca vrea sa ramana cu mama. Eu am intrebat copilul de ce a declarat acest lucru si mi-a raspuns "asa a zis mami sa scriu". Nu cumva trebuia sa fiu si eu prezent la audierea copilului? De ce s-a facut in lipsa mea fara sa fiu anuntat? La fel de bine puteam sa ma duc eu cu copilul (daca eram anuntat despre data si ora) si sa-i spun ce sa declare si anume "eu vreau sa raman cu amandoi". Totodata, sotia imi cere sa platesc pensie alimentara si sa se stabileasca domiciliul copilului la adresa actuala. Cum vine asta? Locuim la alta adresa decat cea din buletin pentru ca am cumparat un apartament prin prima casa. Eu platesc toate facturile de apa, gaze, electricitate, rata banca (250 eur/25 ani), tv+internet, etc. Pot face dovada acestor plati doar cu chitante? Pentru ca am platit cash, nu prin virament bancar, si toate contractele sunt pe numele meu. Ce mai pot face pana la urmatoarea infatisare cand judecatorul a cerut audierea copilului si a singurului martor pus de sotie si anume, mama ei. Sotia si-a angajat avocat, eu nu. Cu stima.
Duceti la urmatorul termen chitantele care atesta plata utilitatilor si creditului.
Din pacate, ati depasit momentul procedural in care sa mai propuneti alte probe (martori, interogatoriu) decat inscrisuri (chitante si alte documente).
Autoritatea tutelara nu va citeaza si pe dvs. A venit cel mai sigur acasa, iar acasa era mama.
Faptul ca ati achitat ratele la banca, utilitatile etc, va poate ajuta in cazul partajului, insa in ceea ce priveste divortul, acesta se va pronunta indiferent daca doriti sau nu desfacerea casatoriei. Avand in vedere varsta minorului, acesta va fi audiat, iar manifestarea sa de vointa va fi avuta in vedere de catre instanta la stabilirea domiciliului, insa vor fi avute in vedere si alte circumstante (conditiile locative ale mamei, situatia financiara a acesteia etc). Ati formulat cerere reconventionala in care sa solicitati stabilirea domiciliului minorului la dvs?
[ link extern ]

Aveti mai sus o speta care v-ar putea ajuta.

Ca parinti, aveti autoritate parinteasca comuna, cel putin pana la pronuntarea la divort pe capetele de cerere care privesc minorul. Ca atare ambii parinti sunt reprezentanti legali si egali ai minorului. Ca atare puteti sa va opuneti reprezentarii avocatului ales de mama (intrucat nu are si acordul dvoastra) cu privire la stabilirea autoritatii parintesti dupa divort si locuintei minorului la unul sau altul dintre parinti. In subsidiar stabilirii locuintei se vor stabili obligatia de intretinere si dreptul de legaturi personale ale nerezidentului. Invocati Art 68 si 57-58 CPC ptr introducerea in cauza a minorului, dat fiind conflictul de interese inregistrat cu oricare dintre reprezentantii legali ai acestuia (parintii). Solicitati numirea unui curator.

Referitor locuinta actuala, inteleg ca locuiti cu totii, momentan, in apt cumparat prin prima casa. Or, ptr stabilirea locuintei minorului si drepturilor/obligatiilor rezultate se impune ca unul dintre parinti sa paraseasca locuinta conjugala.

Deocamdata, din cate vad eu, divortul intentat de sotie nu se poate pronunta pe nimic altceva decat pe desfacerea casatoriei (care va aduce in stare de concubinaj), respectiv pe pastrarea numelui doamnei.
Pe langa divort, a introdus si cerere de partaj?
Domnule draga, aveti dorinta sa divortati sau nu, ok, dar mergeti la un avocat sa va informeze ce inseamna cand un sot nu vrea sa divorteze, ce se poate face, ce puteti pierde si/sau castiga... ca dragoste cu sila nu se poate... de principiu.
Mi-e teama ca nu e corect sa fi spus copilul ce ziceati dv. sa-l invatati, ca foarte multe aspecte le-ati inteles gresit (autoritatea nu a fost in imposibilitate de a lua o decizie, ea nu trebuie sa ia o decizie etc.), ca ati pierdut o serie de drepturi procedurale si ca, mai ales, nu ati facut nimic sa obtineti ce doriti. Iar ce doriti... nu ne prea spuneti.
Asa incat, ori reveniti cu detalii, ori mergeti la un avocat macar asa, de informare.

Alte discuții în legătură

Pot pierde casa in urma divortului? marius144 marius144 Buna ziua, Va expun pe scurt situatia: 1. Detin imobilul inainte de incheierea casatoriei (cu 8 ani inainte) 2. M-am casatorit in 2009. A rezultat un copil ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! in legatura ku un divort la notar ! maryusel24 maryusel24 explicati-mi si mie ce beneficii si ce ar trebuii sa trec in actul notarial daca sunt de accord sa-i dau mamei custodia copilului ! sau ce inseamna exact ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara stefan1978 stefan1978 Buna seara,am o intrebare in legatura cu aceasta institutie daca ii pot spune asa.Sunt in divort cu sotia mea,avem un baiat in varsta de 7 ani,in luna iunie am ... (vezi toată discuția)