avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu fara plata pentru mama in ultima luna din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu fara plata pentru mama in ultima luna din CIC

In cazul in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC si mama opteaza pentru acest concediu, dar tatal nu doreste sa isi ia acea luna de concediu, as dori sa stiu daca mama este obligata sa isi faca cerere de concediu fara plata pentru luna de care ar fi putut sa beneficieze tatal, sau poate sa efectueze concediul integral stand acasa fara sa isi faca CFP?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 21 Martie 2016
1. In cazul in care tatal copilului indeplineste conditiile pentru a b eneficia de CC C atunci, fie ca intra sau nu si el in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

2. In aceasta luna dvs. aveti doua posibilitati:
a) reluati activitatea;
b) intrati in concediu fara plata pentru cresterea copilului.

3. - In cazul concediului fara plata pentru crestere a copilului dvs. suntetia asigurata la sanatate.
- De asemenea aceasta perioada este asimilata stagiului de cotizare la pensie si la somaj.
- Pentru a beneficia de cele de mai sus trebuie sa anuntati AJPIS ca ati intrat in concediu fara plata pentru cresterea copilului pentru a luna de zile.
Va multumesc pentru raspuns, totusi intrebarea mea se refera un pic la altceva. Si anume, este mama obligata sa faca aceasta cerere ? Sau poate sa stea linistita acasa in temeiul faptului ca in REVISAL contractul apare ca suspendat pina in ziua in care copilul face doi ani. Inteleg perfect ce ati scris mai sus (sint detalii pe care le-am citit in nenumaratele raspunsuri pe care ati avut bunavointa sa le postati la intrebari similare pe acest forum). Sint de acord cu dvs, legea si bunul-simt sustin ca exista doar aceste doua variante. Am aflat astazi insa ca ar exista, se pare, si aceasta a treia varianta: mama sa isi continue concediul in virtutea mentiunii suspendarii deja operate in REVISAL, prevalindu-se de faptul ca legea nu este foarte clara si nu specifica vreo sanctiune in cazul in care mama nu se reintoarce la serviciu si nici nu face vreo cerere de concediu fara plata. Desigur, mama nu poate avea (nu are) pretentii sa mai incaseze indemnizatia si pe aceasta ultima luna. Multumesc,
Si as mai dori sa intreb ceva, in consideratia celor raspunse de dvs. Daca ultima luna constituie stagiu de cotizare, o mama care ramine insarcinata inainte de terminarea concediului de 2 ani, inseamna ca va putea beneficia de indemnizatie si pentru al doilea copil? Nu se considera asadar acest concediu fara plata o intrerupere care o va impiedica sa solicite si sa beneficieze de indemnizatie. (asa rezulta din raspunsul dvs si asa mi se pare si corect sa fie).
1. In raspunsul meu am spus ca mama are doar doua posibilitati:
a) reluarea activitatea;
b) intrarea in concediu fara plata pentru cresterea copilului.

2. - Nu exita posibilitatea sa stea acasa o luna CCC fara indemnizatie.
- Pentru oricare din ambele situatii de mai sus angajata face cerere.

3. - Nu stiu la ce neclaritate a legii va referiti dar iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

- Expresia "pe baza netransferabila" inseamna ca mama nu poate sa intre ea in CCC in locul tatalui (in acea luna).


4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

5. - Daca mama nu opteaza pentru una din cele doua variante atunci ea va fi pontata nemotivat si va suferi sanctiunile prevazute de Regulamentul intern al unitatii.
- De asemenea in acea luna nu va fi asigurata la sanatate si nu va avea nici vechime in munca.

6. - Cum am spus si in raspunsul precedent daca va intra in concediu fara plata pentru cresterea copilului acea luna este asigurata la sanatate sin este perioada este asimilata stagiului de cotizare la pensie si la somaj.
- De aceea nu vad de ce insistati sa stea acasa, degeaba, fara sa beneficieze de nimic.

7. Varianta a treia, invocata de dvs., nu exista prevazuta in lege.

8. - Perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului este avuta in vedere pentru un alt eventual concediu crestere copil.

- Din OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;

h) au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea sau, după caz, pentru îngrijirea copilului cu handicap;

i) au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
...
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Imi cer scuze daca v-am suparat, nu a fost cu intentie. Ideea este urmatoarea: punctul dvs de vedere il inteleg si il sustin. Am avut astazi insa o controversa pe un alt forum, pe aceasta tema, unde o mama sustinea aceasta a treia varianta, de care eu una am auzit azi in premiera si cu care nu sint de acord. Chiar daca sa spunem ca angajatorul ar tolera, ar accepta tacit refuzul mamei de a reveni in acea luna la serviciu, fara a lua nicio masura, mi se pare cam prea mare indrazneala acesteia, care frizeaza chiar lipsa de bun-simt, in a insista sa ramina si ultima luna acasa, indiferent de optiunea tatalui, DOAR pt ca potrivit REVISAL contractul ei apare ca fiind inca suspendat (suspendarea s-ar ridica in baza cererii de reluare a activitatii sau daca ar face o cerere de CFP, in temeiul acesteia - s-ar deschide o noua perioada de suspendare).
In ceea ce priveste asigurarea continuitatii necesare pt indemnizatia la un al doilea copil, care s-ar naste dupa ce se termina concediul acordat pt primul, pe acelasi forum se sustinea sus si tare ca in practica exista numeroase cazuri de mame care ar fi pierdut dreptul la indemnizatie din acest motiv. Am fost contrariata de toate aceste afirmatii si de aceea, am apelat la sprijinul dvs. Multumesc,.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
Liliana Jarda, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Articolul 11 din oug 111/2010 LEOOOO LEOOOO Buna ziua, Intrebarea mea este daca articlul 11 LITERA A din OUG 111/2010 a fost cumva modificat sau abrogat printr-o lege ulterioara pana la data de 1 ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Iacobdana Iacobdana Buna ziua , Ieri am fost sa imi depun actele pentru indemnizatie copil pana la 1 an , am efectuat cele 42 zile concediu postnatal urmand sa intru in ... (vezi toată discuția)