avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este refuz de prelevare a probelor biologice daca ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este refuz de prelevare a probelor biologice daca sufli in etilotest?

Am o mare nelamurire. O persoana (sofer) a fost oprita in trafic si i s-a pus in vedere sa sufle in etilotest. Acesta a suflat si a rezultat 0,58 mg/l alcool pur in aerul expirat. Ulterior, la spital a refuzat sa i se preleveze probe sangvine din simplul motiv ca are o fobie de ace. Intrebarea este urmatoareaȘ se poate face incadrarea juridica pe REFUZ DE PRELEVARE daca el a acceptat sa sufle in etilotest ???? Practic a suflat in etilotest, dar a refuzat sa i se recolteze sange! Se poate vorbi despre REFUZ DE RECOLTARE in aceasta situatie ???? Mi se pare extrem de straniu totusi.
Sa nu vi se para, ”persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge”.
Trebuie sa tineti cont ca in cazul infractiunii prevazute si pedepsite de art. 336 c.p.p.se pedepseste ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge
Dupa cum observati legiuitorul se raporteaza la alcoolul pur din sange, daca nu s-ar recolta probele biologice nu ar avea cum sa il incrimineze, iar daca refuzul nu ar fi pedepsit ar insemna ca nimeni sa nu poata fi sanctionat conform legii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan 0.40g/l dygital2006 dygital2006 Buna ziua. Daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie, la care din surse multiple nu am gasit nici un rezultat exact. Am fost oprit la un control ... (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)