Buna ziua. Daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie, la care din surse multiple nu am gasit nici un rezultat exact.
Am fost oprit la un control al BPR si in urma testari cu aparatul alcooltest am avut o alcoolemie de 0,40 g/l in aerul expirat. Agentul a aplicat masura retinerii permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile si amenda contraventionala. Mentionez ca NU mi-a solicitat sa merg la o unitate medicala in vederea recoltarii probelor biologice.
Din cate am citit la 0,40 g/l care este pragul dintre contraventie si infractiune pot sa merg sa sustin proba pentru redobandire si scurtarea termenului de la 90 la 30 de zile?
Doar ca nu inteleg notiunea de pana la si peste aceasta valoare si unde se incadreaza aceasta, pana la....inclusiv sau peste inclusiv ori in cel de-al 2-lea caz trebuia sa fiu dus obligatoriu la racoltarea de probe biologice.
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ați fost la limita maximă a intervalului pentru care alcoolemia în aerul expirat nu obliga la recoltare de probe biologice și nu este decât contravenție. Pentru a afla dacă va încadrați la reducere suspendare permis la 30 de zile, citiți art. 221 din HG1391/2006 variantă actualizata.
ART. 221
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie
;b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
A fost politistul bun cu dvs.
Este considerată contravenţie atunci când aparatul afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat şi se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Dacă, însă, aparatul afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este încadrată ca infracţiune, asta deoarece alcoolul din aerul expirat inseamna cel putin dublul alcoolului din sange. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară.
0,4 mg/l este inclusiv, ca sa nu fii testat obligatoriu prin prelevarea de mostre biologice si intr-adevar se pedepseste contraventional cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile
Peste o,8 g/l in singe este infractiune
Art.88 din OUG 195/2002
.................
(5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata de politistul rutier cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, ii poate solicita acestuia sa i se recolteze mostre biologice in cadrul unitatilor sau institutiilor medicale prevazute la alin. (1) , in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.
(6) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.
.....................
Art. 336 cod penal
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
...................