avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ref demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ref demisie fara preaviz

Pe data de 2 dec 2015 am fost angajata cu cm pe perioada nedeterminata,in care este mentionata perioada de proba de 3 luni.La incheierea contractului am fost obligata sa semnez si sa scriu si o demisie in alb,nedatata.Pe data de 2 martie am anuntat ca nu mai vin si ca imi dau demisia fara preaviz considerand ca am fost in perioada de proba.Mentionez ca in aceasta zi nu am avut acces la foaia mea de demisie pentru a o putea data.Firma a dorit ca eu sa mai stau inca 20 de zile in preaviz iar eu nu am acceptat.Persoana care reprezenta firma a spus ca ok ,se ocuipa de inchiderea actelor si atat.Azi am primit o convocare pentru comisia disciplinara pe motiv de absenta in perioada 1-18 martie cand ei vroiau ca eu sa stau in preaviz.Este corecta situatia?Cum pot proceda in acest caz?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:59, 22 Martie 2016
Aveti vreo dovada ca v-a fost ceruta demisia in alb si ca ati dat angajatorului acea demisie?
Renuntarea la preaviz este dreptul angajatorului si nu al angajatului.
Aveti doua posibilitati, va prezentati sau nu la comisia de disciplina. In ambele situatii veti fi sanctionata si vi se pot cere daune.
Numai daca aveti o dovada palpabila (copia demisiei, martori) ca vi s-a cerut demisia in alb ati putea sa aveti un atu in maneca, daca nu aveti asa ceva este greu de crezut ca vi se va da dreptate in cazul unei reclamatii la ITM.
Ati putea sa jucati la cacealma si sa spuneti angajatorului ca ati facut o fotografie cu telefonul a demisiei in alb sau ceva asemanator, ca il veti da in judecata si ca vor fi chemati martori, etc.
Depinde daca vor sa se complice sau nu in instanta.
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

Asaddar, demisia fara preaviz opereaza numai in anumite situatii , iar din ce spuneti dvs nu vad un motiv de a demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare ... 14Ionut 14Ionut Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare cu preaviz? Este obligatoriu preavizul ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz manastreanu manastreanu Vreau sa plec de la actualul loc de munca fara a sta in preaviz care sunt consecintele (vezi toată discuția)
Demisie gabi2002 gabi2002 Am lucrat aproape 6 ani intr-o fabrica si am cerut demisia la zi care binenteles nu a fost aprobata.,doar cea cu preaviz de 20 zile. ideea e ca eu nu vreau sa ... (vezi toată discuția)