avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Interpretare art.6 alin. 3 din HG 925/2006
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Interpretare art.6 alin. 3 din HG 925/2006

Va rog sa-mi explicati cum pot sa inchei acte aditionale de prelungire a contractelor expirate la 31 decembrie,in conditiile in care Bugetul se aproba cel mai devreme in luna februarie a anului urmator si daca in art.3 din HG 926/2006 se specifica urmatoarele:"(3) Autoritatea contractantă are dreptul de a prelungi durata contractelor de furnizare sau de servicii cu caracter de regularitate, încheiate în anul precedent şi a căror durată normală de îndeplinire expiră la data de 31 decembrie, dacă se îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
...............d) în documentaţia de atribuire, precum şi în contract este prevăzută în mod explicit o clauză prin care dreptul autorităţii contractante de a opta pentru suplimentarea cantităţilor de produse sau de servicii este condiţionat de existenţa resurselor financiare alocate cu această destinaţie;"

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elenadeverde , utilizator 14:09, 4 Aprilie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da aveti dreptate in ceea ce priveste prevederea legala. Dar eu va pun urmatoarea intrebare: pana la aprobarea bugetului, ianuarie, februarie sau martie, nu faceti nicio plata? nu cumparati nimic? Cuvantul cheie este "contracte de furnizare sau de servicii cu carater de regularitate".
Stiu ca legea nu mentioneaza specific, dar trebuie sa aplicam legea in ansamblu, nu sa cautam pe muchie, sa respectam legea in mod obtuz si sa afectam astfel activitatea institutiei. Scopul si obiectivele legislatiei in domeniul achizitiilor este sa ajute institutia sa cheltuie fondurile alocate in conditii de eficienta, transparenta, concurenta... etc. Nu spune ca daca nu avem buget incuiem firma, punem lacat si ne intoarcem cand avem buget. Salarii ati luat pana azi, chiar daca nu aveti bugetul aprobat? Sunt convinsa ca da. Intradevar nu sunt plati pe achizitii dar sunt plati care nu au buget aprobat. Corect? si in aceasta perioada daca aveti nevoie de diverse materii, materiale pentru buna desfasurare a activitatii si scopului institutiei, ce faceti? nu cumparati ca nu aveti buget? Plecati acasa ca nu aveti cu ce sa va prestati activitatea?
Stiu ca sunteti sufocati de controale din toate directiile, dar haideti sa aplicam legea constructiv prin prisma bunului simt si realitatii.
Mi-a placut intrebarea dumneavoastra. Multi se confrunta cu problema asta. Atentie: aditionarea trebuie sa se faca chiar inainte de expirarea contractului, inainte de 31 decembrie. Asta aplicand alta legislatie nationala incidenta. Si cei care au permis aceasta actiune, sunt constienti ca actul aditional trebuie semnat un pic inainte de 31 decembrie, adica inainte de expirarea contractului, si clar ca la momentul semnarii actului aditional nu aveti buget aprobat pentru anul urmator. Asta sa explicati si celor ce vin in control ,care au dubii in ceea ce priveste actiunea dumneavoastra.
Trebuie sa fiti siguri ca indepliniti toate conditiile enumerate la art e, alin 3, eventual mentionati intr-o nota justificativa, referat sau nota... punctual cum contractul respectiv indeplineste conditiile mentionate si sunteti linistiti. Motivati ca sunt servicii, produse absolut necesare pentru activitatea "x", si ca nu suporta niciun fel de amanare 2-3 luni pana se aproba bugetul institutiei. Faceti hartii. Asta cauta orice control pus pe "scandal". Daca aveti hartii... justificari, etc... sanatate si ... virtute!
Va doresc multa bafta,
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2016
mihaela_faxmedia, utilizator
Multumesc mult!am introdus o clauza rezolutorie in legatura cu plata dupa aprobarea bugetului. Asta ca sa fim cat mai corecti#-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire contract prin act aditional - ce lege reglementeaza? ContSters26183 ContSters26183 Stie cineva ce lege/ordonanta prevede ca un contract in urma unei licitatii se incheie pana la 31 decembrie si se prelungeste prin ACT ADITIONAL PE 4 LUNi, ... (vezi toată discuția)
Cu cat se poate prelungi un contract ? cu 1 an /2 ani sau doar 4 luni ? oanaportar oanaportar - conform Art. 6 HG 925/2006 Dispoziţii generale CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art. 6 (3) Autoritatea contractantă are dreptul de a prelungi durata ... (vezi toată discuția)
Act aditional semnat dupa expirarea contractului ContSters14414 ContSters14414 Am urmatoarea speta, la care as dori lamuriri URGENTE : Un contract de prestari servicii, incheiat de o institutie publica, in temeiul prevederilor Oug ... (vezi toată discuția)