Am optat pentru concediul de crestere si ingrijire al copilului pana la 2 ani. Pe 18 aprilie, copilul implineste 23 de luni si conform legislatiei in vigoare tatal ar urma sa intre in concediu in acea ultima luna, mama intorcandu-se la lucru sau avand posibilitatea concediului fara plata. Ce se intampla insa daca, in urma nasterii copilului, s-a produs un divort? Tatal, desi indeplineste conditiile, nu doreste sa ramana in concediu. In acest caz, poate ramane mama? Cei de la Agentia judeateana de plati Bihor au spus ca ar fi fost posibil, daca divortul s-ar fi efectuat cu un an anterior nasterii copilului. ( ceea ce nu e logic, de ce ai da nastere unui copil fiind divortati? )
Va multumesc, cu respect.
Daca tatal copilulu indeplineste conditiile de a beneficia de indemnizatie pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.
In acest caz, persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
În situaţia în care persoana îndreptăţită optează pentru concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi art. 22 din ordonanţa de urgenţă nr.111/2010
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.
....
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1),respectiv la art. 5, art. 6, art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Daca tatal trecut pe certificatul de nastere a copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci, fie ca intra sau nu si el cel putin o luna in CCC, se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
2. - Tatal nu este obligat sa intre cel putin o luna in CCC, o face numai daca doreste.
- Mama copilului nu poate efectua acea luna de CCC in locul tatalui.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
4. Din Normele d e aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4^1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...
5. - Parerea mea este ca dvs. , in urma divortului, sunteti o persoana singura care aveti grija de copil si puteti sa beneficiati de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Daca de la AJPIS Bihor vi s-a spus ca nu se poate atunci puneti intrebarea direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
... Cei de la Agentia judeateana de plati Bihor au spus ca ar fi fost posibil, daca divortul s-ar fi efectuat cu un an anterior nasterii copilului. ....
AJPIS are dreptate , in ceea ce priveste situatia respectiva.
Oamenii - tatal si mama - (banuiesc) exercita autoritatea parinteasca in comun. Deci nu conteaza ca sunt divortati.
Dna nu e parinte singur, e parinte impreuna cu celalalt parinte.
Ca urmare daca tatal nu vrea sa intre in CIC, fie ca sunt casatoriti sau nu, situatia este aceeasi.