Daca ma puteti ajuta cu un sfat . Mama mea a fost incadrata in grad de handicap 2 accentuat in februarie 2016 . Cand am dus la primarie actele pentru plata impozitului pe locuinta , mi s-a spus ca anul acesta nu beneficiaza de reducerea impozitului , conform noului cod fiscal , ci doar anul urmator . Va intreb este legal asa ceva ? Stiti ca certificatele de invaliditate se dau cu termene de revizuire anuala .
Concret care este intrebarea dv?
Persoanele care detin decizie/certificat de incadrare in grad accentuat sau grav de handicap pot beneficia de facilitatea scutirii de la plata impozit casa+teren,pentru cele situate la domiciliul stabil-indifent cate case/terenuri detin
Intrebarea este : daca beneficiaza de scutire de impozit pe cladire pe anul 2016 de ce nu mi se acorda in acest an ? Adica anul acesta sa platesc impozitul si la anul sa nu il mai platesc ?
''Potrivit art.456 alin.(1)lit.t).din Codul fiscal/2016,nu se datoreaza impozit pe cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate...In ce priveste terenurile nu sunt prevazute scutiri.Termenul de depunere a cererii si alte detalii,le puteti afla de la Directia de impozite si taxe,de care apartineti cu domiciliul.''
Asa stiam si eu , totusi la primarie mi sa spus ca anul acesta trebuie sa platesc impozitul pe cladire . Certificatul de incadrare in grad de handicap a fost eliberat in februarie anul acesta .
Potrivit normelor metodologice de aplicare: [ link extern ]
13. Impozitul pe clădiri se determină pentru un an fiscal conform situaţiei existente la data de 31 decembrie a anului anterior.
art. 464, pct(3) CF : "(3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative."