Va rog o parere in legatura cu urmatoarea speta.aspura careia am o mare nedumerire.
La CAR-rile tip Asociatii CAR al pensionarilor exista urmatoarea practica:
-constituirea unui fond
-acordarea unui imprumut fie la nivelul fondului constituit, fie de 3 ori valoarea fondului ,pentru care functie de valoarea pensiei si a fondului se percep sau nu giranti.
-spre exemplu, daca la un fond de 1200 lei se acorda un imprumut fara girant in suma de 2000 lei ,dobanda se percepe pentru intreaga suma de 2000 lei adica 8%(conf spetei) 130 lei retinuta anticipat la acordarea imprumutului,nediminuata daca se achita sau nu anticipat imprumutul.
- practic din acesti 2000 de lei , suma de 1200 reprezinta aportul propriu ,fondul existent al imprumutatului cotizant, practic CAR-ul il imprumuta cu 800 lei , dar repet dobinda se aplica pentru intreaga suma de 2000 lei ,adica inclusiv si pentru fondul propriu de 1200 lei .
Practic pensionarul se vede nevoit sa isi autoplateasca o dobinda la proprii sai bani.
Car-ul la fond nu acorda dobinda nici cel putin la jumatate ,dar culmea imi percepe dobanda la banii mei.
ESTE LEGALA ACEASTA PRACTICA DIN PUNCT DE VEDERE JURIDIC?
Efectiv din acest asa zis imprumut de 2000 lei pensionarul imprumutat nu beneficiaza decat de 670 lei efectiv( 2000-1200 fondul =800-130 dobanda perceputa anticipat =670.
Ba mai mult la acordarea unui imprumut acordat(garantat cu fondul) se percepe aceeiasi dobinda.Iar daca pensionarul doreste sa achite ,sa compenseze cu fondul propriu nu ii se restituie dobanda.
Dificil de inteles, este nevoie sa vedem daca fondul acela ramane acolo ca o garantie si dupa restituirea debitului... Unele chestiuni imi sunt neclare, altele par ok, depinde de regulamentele si normele in baza carora se acorda aceste credite. E nevoie sa le solicitati ca sa va fie clar si sa le aratati cuiva.
Nu stiu daca, raportat la sumele aratate, este economicos justificat insa. Poate ca, daca solicitati regulile creditelor si le cititi, le intelegeti dv. si va puteti dumiri daca si cat de corect ori echitabil este.
leus
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da acel fond ramane ca si garantie si dupa restituirea debitului.
Da dar acordarea acestor imprumuturi se fac in baza unui document denumit,,contract de imprumut'' ,dar care.. culmea. nu are grafic de rambursare.
Atata timp cat in contractul de imprumut se invoca articolele din Codul civil in ceea ce priveste executarea succesiva a contractelor si rambursarea imprumutului si recuperarea eventualelor debite arar de la imprumutatat cat si de la giranti , cred ca orice prevedere din regulament intern care se face cu incalcarea regulilor de baza in ceea ce priveste creditarea/imprumutul cu dobanda trebuie sa respecte dispozitiile normelor de creditare generale.
Personal mi se pare normal ca dobanda sa se aplice strict numai la suma imprumutata(indisponibilizata) ,nu si la fondul social preconstituit .Pentru ca in aceasta situatie CAR-ul percepe dobanda si la o suma care nu a acordat-o cu titlu de imprumut ,si pe care nu a indisponibilizat-o din fondurile proprii ,iar in caz de deplata face compensare din acest fond, pe care nu l-a acordat cu titlu de imprumutat .
In speta CAR-ul se constiutie creditor si pe fondul social ,care nu l-a acordat cu titlu de imprumut.
Executare silita
IonD
Buna ziua,
Va solicit ajutorul privind urmatoarea speta:
Suntem 4 giranti la un Contract de imprumut prin C.A.R., pentru un pensionar. ... (vezi toată discuția)
Problema girant
Madalina.puc
Buna ziua. Am si eu nevoie de un sfat. Tocmai am girat pe cineva pentru un imprumut si la cateva zile am aflat ca as putea contracta un credit insa acum suma ... (vezi toată discuția)
Poprire
arinaioana
Buna ziua,
Am un imprumut facut la un CAR al pensionarilor. S-a infiintat poprire pe pensia girantilor fara a exista un titlu executoriu investit cu formula ... (vezi toată discuția)