Reprezint un grup de oameni care au fost excrocati de WorldVentures in Romania ( o schema piramidala nou infiintata in Romania ) desi aceasta companie nu exista ca entitate de nici un fel pe teritoriul Romaniei, dar ea incaseaza profituri imense (estimat 1.5 milioane euro pana acum.
1.Totul se factureaza dupa Cipru si Ungaria, cu toate ca ei au deja o echipa de vreo 7000 de representativi in Romania. Nici macar unul cu carte de munca.
2. Se tin taininguri de vanzari saptamanale unde esti sfatuit sa iti aduci prietenii sub forma unei surprize (nici macar sa nu ii anunti).
3. Slide-urile din prezentare sunt false, in sensul ca preturile nu corespund absolut deloc.
4. Compania ruleaza cu circuit inchis, in sensul ca nu sti ofertele concrete, ci stii doar prezentarea lor. Ca sa vezi ofertele trebuie sa iti faci cont, cu o depundere de 500 de dolari. Apoi sesizezi necorelantele majore intre preturi (de ordinul 1 la 5), si ai de ales sa vinzi acest produs infect mai departe sau practic sa pierzi banii.
Din punctul meu de vedere nu este la fel ca si la Loto. Imi asumam sumele pierdute. La Loto nu ti se impune un abonament lunar obligatoriu , nu te minte ca sumele ce reprezintă abonamentul se transforma in puncte de călătorie valabile 1 an . Eu m-am trezit cu contul anulat după 6 luni de neplata a abonamentului, fara a utiliza punctele acumulate.
Se pot face sesizari/plangeri/cerere la organele dE control din cadrul ANAF - DGRFP - AJFP
Acestea se indreapta impotriva persoanelor fizice care doresc sa va recruteze/inscrie in club.
Respectivele persoane sunt pasibile de amenzi intre 10.000 lei si 50.000 lei, iar veniturile lor obtinute in acest mod se vor confisca de catre ANAF.
Orice venituri ar trebui declarate, inclusiv acestea, dar provenind dintr-o activitate ilegala....
Temeiurile de drept le regasiti mai jos.
ORDONANŢA GUVERNULUI Nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă
Art. 36
Sunt considerate practici comerciale interzise:
a)vânzarea piramidală, vânzarea practicată prin procedeul denumit "bulgăre de zăpadă" sau orice alte procedee similare care constau în special în a oferi produse/servicii consumatorilor făcându-i să spere că le vor obţine fie cu titlu gratuit, fie la un preţ redus faţă de valoarea lor reală şi condiţionând vânzările de plasarea contra plată de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare către terţi sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri;
b)faptul de a propune unei persoane să colecteze adeziuni sau să se înscrie pe o listă, făcând-o să spere câştiguri financiare rezultate din creşterea numărului de persoane recrutate sau înscrise.
Art. 37
(1)În cazul reţelelor de vânzare constituite prin recrutarea aderenţilor sau afiliaţilor este interzis să se solicite aderentului sau afiliatului reţelei plata unei sume aferente dreptului de intrare în reţea, cu excepţia contravalorii materialelor sau serviciilor de natură pedagogică, formativă demonstrativă ori de vânzare sau a oricărui alt material sau serviciu similar.
Art. 73
Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
14.practicarea de vânzări sau de orice alte procedee prevăzute la art. 36, cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, iar veniturile realizate din aceste practici se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat;
Art. 75
Împiedicarea sau obstrucţionarea sub orice formă, de către comerciant sau de oricare altă persoană, a organelor autorităţilor administraţiei publice în exercitarea atribuţiilor lor privind controlul respectării prevederilor prezentei ordonanţe constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Art. 76 Contravenţiile prevăzute la art. 73 se constată şi se sancţionează de către:
b)organele de control abilitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, pentru cele prevăzute la pct. 14;