avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Scutire plata loc parcare, persoane cu dizabilitati!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Scutire plata loc parcare, persoane cu dizabilitati!

Buna ziua tuturor!
Imi cer scuze anticipat daca postarea nu se afla unde trebuie, dar, fiind persoana cu handicap, gradul 2 accentuat, am considerat ca aici trebuie sa plasez prezenta discutie.
Dupa ce am reusit intr-un final, cu mai multe drumuri efectuate la agentia fiscala, sa obtin scutirea de impozit pentru autoturismul proprietate personala, conform Art. 469 – Scutiri, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, acum, dupa alte 4 drumuri efectuate intre primarie (Centrul de Informare Cetateni Constanta), casa, agentie fiscala si tot asa, dupa ce la un moment dat am reusit sa obtin scutirea si de la plata taxei aferenta locului de parcare situat la domiciliu, astazi am fost informat de catre primarie de la Centrul de Informare Cetateni – Biroul 1 - Serviciul Sistematizare Rutiera si Servicii Publice, ca nu mai sunt scutit de aceasta taxa, conform unei note trimisa de SPIT C-ta catre Primarie, respectiv Centrul de Informare Cetateni – Biroul 1 - Serviciul Sistematizare Rutiera si Servicii Publice.
Istoricul acestei nastrusnicii apare astfel. Exista HCL 30/13.02.2015, Proiectul 36 (Hotarare de Consiliu Local), care in vechea forma de anul trecut la inceput de an (pentru ca anul trecut am si fost scutit de plata acestei taxe), scutea de la plata taxei locului de parcare toate persoanele cu handicap, dar care intre timp a fost modificata sa apara in text ca cea ulterioara acesteia, tot din anul trecut pregatita pentru anul 2016 si anume HCL 107/2015. Aceasta HCL 107/2015 nu este prezentata publicului in sensul ca dupa descarcare prezinta o eroare si nu o poti deschide, asa cum sunt multe documente care trebuie sa prezinte activitatea Consiliului Local Constanta si care sunt "ascunse" publicului (oare or avea ceva de ascuns ca-i prea mare coincidenta sa fie o defectiune taman la documente cheie?).
Aceasta HCL 107/2015 a aparut dupa publicarea si intrarea in vigoare a Legii 193/2015, care a eliminat din textele de lege din Legea 448/2006 la Art. 26 si Art. 28, celebra sintagma „daca sunt modificate conform handicapului”, aici fiind prevazute scutirile de la plata impozitului pe mijlocul de transport, care acum este reglementata de Art. 469 – Scutiri, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si scutirea platei taxei de drumuri.
Ca si o contraofensiva as putea spune, alesii Consiliul Local Constanta, imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 193/2015, au emis HCL 107/2015 unde au introdus ei acum, celebra sintagma „daca sunt modificate conform handicapului”, astfel ca in Anexa 2, Art.11, lit. c) este stipulat ca „Sunt scutite de la plata taxelor de parcare persoanele cu handicap, detinatoare de autovehicule adaptate handicapului”. Apoi prin metode numai de dumnealor cunoscute au modificat si textul HCL 30/13.02.2015, deci la o data mult dupa emiterea ei, ca sa apara in text la fel ca HCL 107/2015. Deci numai bine ca legiuitorul a emis Legea 193/2015 ca o actiune reparatorie asupra Legii 4482006 pentru a nu mai crea o discriminare intre persoane din aceeeasi categorie, respectiv persoanele cu handicap, ca imediat s-a gasit cineva sa readuca la viata acea sintagma. Si vreau sa fiu foarte clar, nu acuz, ci doar prezint fapte reale.
Acum explicatia celor de la primarie, ca nu pot fi scutit de la plata acestei taxe, deoarece SPIT C-ta invoca Art. 486, alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal si anume: „Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene, după caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologice şi altele asemenea.” Si dumnealor invoca Art.11, lit. c) din Anexa 2 a HCL 107/2015 care spune: „Sunt scutite de la plata taxelor de parcare persoanele cu handicap, detinatoare de autovehicule adaptate handicapului”.

Acum artileria grea, adica legislatia in vigoare: Legea 448/2006, lege perfect valabila. Ce-i drept avand abrogate cateva elemente, dar nu si Art.65, alin. (5) care este momentan in vigoare si care stipuleaza: „In spatiile de parcare ale domeniului public si cat mai aproape de domiciliu administratorul acestora repartizeaza locuri de parcare gratuita persoanelor cu handicap care au solicitat si au nevoie de astfel de parcare”. Ori eu am solicitat un astfel de loc de parcare, fiind refuzat si fiind plimbat intre institutii si pus la plata de catre SPIT C-ta, motivatia fiind ca dumnealor nu pot schimba, modifica, sau anula o hotarare de consiliu local.

Eu vin si ma intreb si va intreb si pe d-voastra, daca imi puteti explica, ce anume are o mai mare greutate si ce anume trebuie respectat, o lege in vigoare emisa de parlament, respectiv Legea 448/2006 Art. 65 alin. (5), sau o hotarare abuziva si contrara legii (deci ilegala d.p.meu d.v), respectiv Art.11, lit. c) din Anexa 2 privind „REGULAMENT de organizare, funtionare si rezervare a parcarilor” din HCL 107/2015 si HCL 30/13.02.2015, ca nici nu mai stii cate HCL-uri s-au emis pe aceasta tema.

Cu respect, va multumesc pentru rabdarea lecturarii acestei postari si ma rog sa primesc o explicatie argumentata de la o persoana avizata daca pot sa ma exprim asa, fiind binevenite si parerile celor care pricep legea mai usor decat unii dintre noi, cat si a celor care au trecut printr-o experienta nefericita similara!

#-o X-( :O
Cel mai recent răspuns: babanovac , utilizator 11:52, 27 Octombrie 2018
Trebuie sa cunoasteti ca dispozitiile L nr 193/2015 nu opereaza
Legiutorul ,prin comisiile de specialitate a avut grija sa manance banii cetatenilor,a abrogat sintagma "adaptate tehnic " din continutul art 26 din L nr 448/2006,dar care concret nu ajuta cu nimic pe aceia care de multi ani au solicitat in mod justificat modificarea anumitor dispozitii din L nr 448/2006
Legea nr 193/2015 nu opereaza si nu produce beneficiile pe care le asteptau persoanele detinatoare de decizie/certificat de incadrare in grad de handicap,pentru simplul motiv ca autoritatea responsabila pentru calculul si impunerea taxei auto este ANAF,care opereaza strict in limitele codului fiscal,care in continuare impune obligativitatea instalarii de adaptare tehnica la vehiculele pentru care se solicita scutirea de la plata taxa auto
Eh,aici este problema,deoarece alesii neamului si-au mai adaugat inca o reusita pe cununa de lauri,dar au omis sa dispuna si introducerea ,completarea si modificarea codului fiscal cu disp L nr 193/2015
Este o diferenta semnificativa si vizibile la nivelul metropolei de la malul marii intre
- parcarile publice=autoritati publice,moll-uri,hypermaket-uri care sunt prevazute cu spatii parcare inscriptionate special
- si cele de resedinta,de la nivelul imobilelor de locuit in comun,unde parcarile au fost loate cu japca si s-au construit mandre si prea multe lacase de cult pe un singur bulevard -cu mila acelora care s-au perindat pe fotoliu,sau viseaza sa obtina functia de edil al metropolei de la malul marii....
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2016
ynocentta, utilizator
Revin asupra acestui subiect, sa vedeti cat de ticalosi (imi pare rau, dar nu gasesc alt cuvant) sunt consilierii nostri locali si ce le-a putut bubui mintea.
Dupa un proces, pierdut in instanta, cu un cetatean cu deficiente locomotorii, asupra impunerii la plata fortata, prin SPIT, in ceea ce priveste locul de parcare, proces impotriva SPIT, C.L., primarie, au revenit domnii consilieri cu o hotarare de consiliu local si ce sa vezi, acum nu-i mai impiedica Codul fiscal sa scuteasca de la plata locului de parcare de la domiciliu persoanele cu handicap, DAR au reinventat ei roata.
Au reintrodus in textul hotararii de consiliu local, sintagma „daca sunt modificate conform handicapului” si ne intoarcem de unde am plecat.
Adica legiuitorul elimina din textul legii aceasta sintagma, iar consilierii locali ignora legea si o reintroduc in hotarare de consiliu local.
Daca asta nu e rea-vointa, daca nu e o hotarare luata la nervi (ca au pierdut un proces, ca au pierdut bani pe cateva locuri de parcare) impotriva cetatenilor, (asa putini cati sunt cei cu dizabilitati), atunci inseamna ca in acel consiliu local guverneaza neam-prostia si mai ales prostia. Alta explicatie nu am. Imi cer scuze anticipat tuturor, dar asa se vad lucrurile de catre cetateanul de rand, mai ales cand ai o dizabilitate si nu poti beneficia de prevederile legii, pentru ca sunt unii politicieni mai cu mot, sunt deasupra legii, se cred dumnezeii urbei pe care cred ei ca o pastoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 193/2015 babanovac babanovac Buna seara tuturor! Sunt persoana cu handicap accentuat, posesor de autoturism (ma transporta altcineva) si Legea 193/2015, mi-e foarte clar ca ma scuteste ... (vezi toată discuția)
Modificare lege 448/2006, taxa de mediu pentru persoane cu handicap george176 george176 Buna ziua, Legea 448/2006 a fost modificata si mai exact art 26 punctul c) insa dupa aceasta modificare legea se bate cap in cap cu legea pentru taxa de ... (vezi toată discuția)
Persoane cu handicap accentuat truscamonika truscamonika Buna ziua , Conform Legii 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap s-a modificat ... (vezi toată discuția)