Buna ziua tuturor!
Imi cer scuze anticipat daca postarea nu se afla unde trebuie, dar, fiind persoana cu handicap, gradul 2 accentuat, am considerat ca aici trebuie sa plasez prezenta discutie.
Dupa ce am reusit intr-un final, cu mai multe drumuri efectuate la agentia fiscala, sa obtin scutirea de impozit pentru autoturismul proprietate personala, conform Art. 469 – Scutiri, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, acum, dupa alte 4 drumuri efectuate intre primarie (Centrul de Informare Cetateni Constanta), casa, agentie fiscala si tot asa, dupa ce la un moment dat am reusit sa obtin scutirea si de la plata taxei aferenta locului de parcare situat la domiciliu, astazi am fost informat de catre primarie de la Centrul de Informare Cetateni – Biroul 1 - Serviciul Sistematizare Rutiera si Servicii Publice, ca nu mai sunt scutit de aceasta taxa, conform unei note trimisa de SPIT C-ta catre Primarie, respectiv Centrul de Informare Cetateni – Biroul 1 - Serviciul Sistematizare Rutiera si Servicii Publice.
Istoricul acestei nastrusnicii apare astfel. Exista HCL 30/13.02.2015, Proiectul 36 (Hotarare de Consiliu Local), care in vechea forma de anul trecut la inceput de an (pentru ca anul trecut am si fost scutit de plata acestei taxe), scutea de la plata taxei locului de parcare toate persoanele cu handicap, dar care intre timp a fost modificata sa apara in text ca cea ulterioara acesteia, tot din anul trecut pregatita pentru anul 2016 si anume HCL 107/2015. Aceasta HCL 107/2015 nu este prezentata publicului in sensul ca dupa descarcare prezinta o eroare si nu o poti deschide, asa cum sunt multe documente care trebuie sa prezinte activitatea Consiliului Local Constanta si care sunt "ascunse" publicului (oare or avea ceva de ascuns ca-i prea mare coincidenta sa fie o defectiune taman la documente cheie?).
Aceasta HCL 107/2015 a aparut dupa publicarea si intrarea in vigoare a Legii 193/2015, care a eliminat din textele de lege din Legea 448/2006 la Art. 26 si Art. 28, celebra sintagma „daca sunt modificate conform handicapului”, aici fiind prevazute scutirile de la plata impozitului pe mijlocul de transport, care acum este reglementata de Art. 469 – Scutiri, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si scutirea platei taxei de drumuri.
Ca si o contraofensiva as putea spune, alesii Consiliul Local Constanta, imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 193/2015, au emis HCL 107/2015 unde au introdus ei acum, celebra sintagma „daca sunt modificate conform handicapului”, astfel ca in Anexa 2, Art.11, lit. c) este stipulat ca „Sunt scutite de la plata taxelor de parcare persoanele cu handicap, detinatoare de autovehicule adaptate handicapului”. Apoi prin metode numai de dumnealor cunoscute au modificat si textul HCL 30/13.02.2015, deci la o data mult dupa emiterea ei, ca sa apara in text la fel ca HCL 107/2015. Deci numai bine ca legiuitorul a emis Legea 193/2015 ca o actiune reparatorie asupra Legii 4482006 pentru a nu mai crea o discriminare intre persoane din aceeeasi categorie, respectiv persoanele cu handicap, ca imediat s-a gasit cineva sa readuca la viata acea sintagma. Si vreau sa fiu foarte clar, nu acuz, ci doar prezint fapte reale.
Acum explicatia celor de la primarie, ca nu pot fi scutit de la plata acestei taxe, deoarece SPIT C-ta invoca Art. 486, alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal si anume: „Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene, după caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologice şi altele asemenea.” Si dumnealor invoca Art.11, lit. c) din Anexa 2 a HCL 107/2015 care spune: „Sunt scutite de la plata taxelor de parcare persoanele cu handicap, detinatoare de autovehicule adaptate handicapului”.
Acum artileria grea, adica legislatia in vigoare: Legea 448/2006, lege perfect valabila. Ce-i drept avand abrogate cateva elemente, dar nu si Art.65, alin. (5) care este momentan in vigoare si care stipuleaza: „In spatiile de parcare ale domeniului public si cat mai aproape de domiciliu administratorul acestora repartizeaza locuri de parcare gratuita persoanelor cu handicap care au solicitat si au nevoie de astfel de parcare”. Ori eu am solicitat un astfel de loc de parcare, fiind refuzat si fiind plimbat intre institutii si pus la plata de catre SPIT C-ta, motivatia fiind ca dumnealor nu pot schimba, modifica, sau anula o hotarare de consiliu local.
Eu vin si ma intreb si va intreb si pe d-voastra, daca imi puteti explica, ce anume are o mai mare greutate si ce anume trebuie respectat, o lege in vigoare emisa de parlament, respectiv Legea 448/2006 Art. 65 alin. (5), sau o hotarare abuziva si contrara legii (deci ilegala d.p.meu d.v), respectiv Art.11, lit. c) din Anexa 2 privind „REGULAMENT de organizare, funtionare si rezervare a parcarilor” din HCL 107/2015 si HCL 30/13.02.2015, ca nici nu mai stii cate HCL-uri s-au emis pe aceasta tema.
Cu respect, va multumesc pentru rabdarea lecturarii acestei postari si ma rog sa primesc o explicatie argumentata de la o persoana avizata daca pot sa ma exprim asa, fiind binevenite si parerile celor care pricep legea mai usor decat unii dintre noi, cat si a celor care au trecut printr-o experienta nefericita similara!
#-o X-( :O
Cel mai recent răspuns:
babanovac , utilizator
11:52, 27 Octombrie 2018