Buna ziua ,
Conform Legii 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap s-a modificat art. 26 si 28 din legea 448/2006 . Dupa cate am inteles , persoanele cu handicap grav si accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe autoturism , pana acum erai scutit numai daca autoturismul era adaptat handicapului . Art. 28 se refera la scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 . Intrebarea mea este , ce acte trebuie sa depun si unde , ca sa nu mai platesc aceste taxe ? Deocamdata am fost scutita doar de plata impozitului pe locuinta si teren .
Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de disp art 26 din L nr 448/2006 scutire impozit vehicul,este necesar sa depuneti la administratia fiscala responsabila domiciliului dv,
decizia/certificatul de incadrare in grad accentuat/grav de handicap,si documentele care atesta calitatea dv de proprietar asupra vehiculului
Pentru a beneficia de rovinieta ,este necesar sa va adresati serviciului specializat din cadrul primariei locale,unde urmeaza sa depuneti dosar care sa contina decizia/certificatul de incadrare in grad de handicap,CIV,talon,CI
Procesul verbal de predare primire si copie dupa chitanta de plata a rovinietei cu valabilitate anuala se elibereaza de catre serviciul specializat din cadrul ministerului transportului
Referitor la disp L nr 193/2015 aceasta prevede abrogarea obligatiei si a sintagmei "vehicule adaptate tehnic"
Este o problema delicata deoarece modificarea dispusa de legiutor prin L nr 193/2015 la L nr 448/2006 nu opereaza in realitate,deoarece din eroare de redactare,legiutorul nu a dispus ca respectiva modificare sa fie adusa si la codul fiscal
Autoritatea responsabila pentru impunerea si calcularea taxei de mediu este ANAF care aplica numai disp Cod Fiscal -unde nu a fost operata modificarea dispusa de legiutor prin L nr 193/2015,astfel ca L nr 193/2015 nu opereaza si nu aduce nici o facilitate persoanelor cu dizabilitati care doresc inmatriculare vehicul si care in continuare detin obligatia sa execute adaptare tehnica la vehicul prin una dintre cele 2 unitati nationale acreditate
Art. 26 a fost abrogat de pct. 5 al alin. (1) al art. 502 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 10 septembrie 2015.