avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiuni la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiuni la locul de munca

Buna ziua! Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
Sunt asistent medical pe postul de asistent anestezie la blocul operator.As dori sa stiu care sunt atributiile mele legale viz a vi de medicul anestezist,deoarece s-a ajuns sa ni-i se puna in carca unele atributii, aproape toate, ale medicului.Noi suntem o sectie intr-un Spital Judetean, o sanctiune legata de salar , sau mutare pe alt post, in ce conditii se poate face?!
MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:45, 26 Martie 2016
1. Legat de sanctiune - art.251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrogradare din functie prin testare dimydi dimydi Este posibila retrogradarea din functie printr-o 'testare' fara a implica desfiintarea postului? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara salariat Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Se poate aplica unui salariat daca a savarsit o abatere disciplinara, incalcand mai multe prevederi legale reducerea salariului pe o perioda de 1 luna cu 5%, ... (vezi toată discuția)
Penalizare salariu silwian silwian Oare este normal ...sa mi fie luat din salariu 100lei .drept penalizare ...de către o așa zisa șefa ...de la locul de munca ?? (vezi toată discuția)