avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retrogradare din functie prin testare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retrogradare din functie prin testare

Este posibila retrogradarea din functie printr-o 'testare' fara a implica desfiintarea postului?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 15 Martie 2012
1. Daca este vorba despre o sanctiune disciplinara, atunci va putem spune ca sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. In sensul pct.1, retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, nu poate fi dispusa decat pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile.

3. Daca este vorba despre o modificare a functiei , atunci in conformitate cu dispoziţiile art. 41 alin.1 din Codul munciil, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală a contractului individual de munca , in conditiile prevazute de art.48 C.mun.

Art. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Si in acest caz modificare felului muncii nu poate fi dispusa decat pe o anumita perioada de timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni la locul de munca Rares17 Rares17 Buna ziua! Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt asistent medical pe postul de asistent anestezie la blocul operator.As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Pot fi penalizat cu ce suma vrea angajatorul pentru orice? just_me_cris just_me_cris Buna ziua am o nelamurire .. lucrez la o statie peco in ture de 12/24 .. 12/48 am 190 ore pe luna lucrte in mod normal si am un salar net de 850 lei De ... (vezi toată discuția)
Penalizare salariat lilianan lilianan Buna ziua, Care sunt etapele care trebuiesc parcurse pentru penalizare unui salariat care si-a indeplinit sarcinile necorespunzator defectand un ... (vezi toată discuția)