avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare avans dat agentiei imobiliare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare avans dat agentiei imobiliare

Buna ziua! Am incheiat un antecontract cu o agentie imobiliara pentru cumpararea unui aparatment. Astfel: "x" reprezentand 1% comisionul agentiei si 1000 euro reprezentand parte din avansul creditului "prima casa". La momentul semnarii antecontractului am constatat ca vanzatorul nu are facute actele pentru cadastru si intabulare, desi agentia a prezentat in descrierea apartamantului ca acestea fiind facute. Am mers mai departe si i-am rugat pe proprietari sa urgenteze rezolvarea intabularii, insa acestia au motivat ca nu au bani pt asa ceva. Am acceptat sa facem jumate-jumate pt urgentarea actelor de intabulare. Din pacate acesta se arata optuz si da dovada si de proasta creste. Am convenit ca noi sa supartam si schimbul valutar din lei in euro, pentru ca prin prima casa se obtine un credit in lei. Vanzatorul vrea in mana euro. Doresc sa stiu ce pot face sa imi recuperez avansul dat agentiei si cei 1000 de euro reprezentad parte din avansul de prima casa.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:46, 28 Martie 2016
Antecontractul semnat cu agentia imobiliara nu are nicio valoare ptr obtinerea creditului prin PC.
Trebuie sa prezentati bancii o promisiune bilaterala de v/c incheiata cu promitentul vanzator in care sa demonstrati ca ati achitat avansul de 5% prevazut de cerintele programului PC si nu numai o parte din avans. Banca nu imprumuta restul de avans ci dvs treb sa platiti avans 5%.
Daca imobilul pe care intetionati sa il achizitionati nu are toate actele in regula atunci nu veti primi creditul.
Nu puteti sa ii dati euro ptr ca banca transfera lei, ii puteti plati diferenta de curs valutar in lei sau in euro, este vorba de intelegerea intre parti. Si avansul il puteti plati in euro daca ii aveti, banca acorda doar lei. Veti plati si transferul in banca vanzatorului dar nu aveti nicio obligatie sa ii platiti comisionul de retragere a banilor din banca. Ss nu va lasati pacalit, banii nu se mai dau in mana ci prin transfee bancar.
Recuperarea avansului se face functie de conditiile actului semnat. Agentiei trebuia sa ii plati dupa finalizarea tranzactiei, nu trebuia sa ii dati niciun avans.
Daca nu va restituie banii prin buna intelegere nu va ramane decat calea judecatii.
Daca conform contractului aveti dreptul sa va luati banii inapoi puteti deschide proces.
Daca nu aveti dreptate conform contractului veti pierde procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Op conditionat pentru stingerea datoriilor catre asociatia de proprietari? scarlat_ramona scarlat_ramona Buna ziua, sper sa adresez intrebarea in sectiunea potrivita. As dori sfatul dvs in urmatoarea situatie: Dorim sa achizitionam prin Prima Casa un apt ... (vezi toată discuția)
Intabulare antecontract cornelia05 cornelia05 Buna seara! Am făcut un antecontract de vanzare cumpărare la o agenție imobiliară prin care am dat un avans. S-au depus toate actele la banca unde fac ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog! ... danielaal danielaal Buna ziua! As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog! Am dat un avans pentru un imobil (14000 €), dar banca mi-a refuzat creditul, spunand ca ... (vezi toată discuția)