avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog! ...

Buna ziua!
As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog!

Am dat un avans pentru un imobil (14000 €), dar banca mi-a refuzat creditul, spunand ca acel bun “nu reprezinta confort pentru Banca Transilvania, raportat la conditiile interne.”

Doamna notar ne-a spus ca nu e cea mai clara formulare, insa vanzatorii ar putea fi de acord.
Ei totusi insista sa imi restituie 13000 de euro, deci sa retina 1000, motivand ca nu ii mai au, ca au platit agentul imobiliar.
E de recomandat sa asteptam implinirea termenului de incheiere al antecontractului, pentru a-i actiona in instanta? Exista posibilitatea de pierde acei 14000 de euro pe baza neclaritatii adresei de la banca?

Mentionez ca in antecontract este scris negru pe alb ca banii de avans vor fi restituiti in cazu in care eu fac dovada refuzului acordarii creditului.
Acest refuz e putin ambiguu si de aceea sunt (impreuna cu sotul) foarte nelinistiti.

Va multumim tare mult pentru timpul acordat!
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta cum au fost formulati termenii de refuz al creditului ci rezultatul final, neacordarea imprumutului.
Conform clauzei contractuale, trebuie sa vi se restituie toti banii.
Comisionul agentul imobiliar se achita la finalizarea contractului de vanzare, nu de la semnarea antecontractului.
Va multumim pentru raspuns si pentru promptitudine!
Vanzatorii nu vor nicidecum.. va trebui sa ii actionam in instanta? Sau vor fi executati silit pe baza certificarii de fapte eliberata de notar?
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
dupa pararea mea, paguba ar trebui suportata de ambele parti, nu numai de vanzatori.. Sa va faca dovada platii agentului
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
Daca aveți respectiva clauza in antecontract, vânzătorii trebuie sa vă restituie tot avansul dat; recomandarea mea este să luați acum ceea ce vor ei sa vă dea și, daca nu au momentan cei 1000 euro, să fixați un termen în care sa vi-i dea! Daca la termenul respectiv nu ii recuperați, atunci începeți demersurile PTR recuperarea celor 1000 euro! Oricum când va judecați PTR 1000 euro costurile sunt mult mai mici decât PTR toată suma!
Av. Mădălina Moceanu
Baroul Bucuresti
Paguba nu se imparte dupa pareri, ci dupa clauze contractuale. Eu specificam in antecontract ca retin doar eventualele cheltuieli facute de mine cu antecontractul si restituirea banilor. Am platit comision, ca vanzator, la antecontract, doar cand asa a fost intelegerea. Trebuie sa primiti toata suma inapoi, notificati-l prin executor, costa doar 70-80 lei.

Alte discuții în legătură

Recuperare avans apartament Luciana222 Luciana222 Buna ziua, Am semnat un antecontract la un notar pt achizitie apartament in octombrie 2017. Avansul dat proprietarului a fost de 2000 eur, urmand ca restul ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare LauraPaler LauraPaler In urma cu un an de zile am semnat o promisiune de vanzare-cumparare, cu un domn care este administratorul unei societati comerciale. Dansul se oblica sa-mi ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa biapop biapop Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu privire la formularea clauzelor unui antecontract de vanzare cumparare prin credit ,, Prima casa'': Peste doua zile ... (vezi toată discuția)