avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare avans apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare avans apartament

Buna ziua,

Am semnat un antecontract la un notar pt achizitie apartament in octombrie 2017.
Avansul dat proprietarului a fost de 2000 eur, urmand ca restul sumei sa fie achitat printr-un credit ipotecar imobiliar.
Nu am inscris promisiunea de vanzare-cumparare in cartea funciara a imobilului insa am specificat in antecontract ca in situatia in care apartamentul este sub-evaluat sau banca nu accepta imobilul in garantie proprietarul e obligat sa imi restituie banii dati ca avans.
Banca a refuzat primirea imobilului in garantie pe motiv ca este confort 3 conform suprafetei( sub 60 mp pt 4 camere). Am primit o decizie de la banca in acest sens, apartamentul avand 4 camere si suprafata utila de 57 mp este incadrat conform legii 61/1990 ca si confort 3.
Proprietarul apartamentului a refuzat sa imi returneze cei 2000 eur, am apelat la un executor dar fara un rezultat favorabil.
L-am actionat in instanta in martie 2018, proprietarul nu s-a prezentat si nu a dat nici un semn in tot acest timp.
Luna aceasta( noiembrie 2018) s-a finalizat procesul si judecatorul a respins cererea mea prin care solicit returnarea celor 2000 de eur si a cheltuilelor de judecata pe motiv ca este neintemeiata.
Procesul a avut loc in provincie, unde parata are domiciliul.
Sunt surprinsa de decizia judecatorului.
Intrebarea mea este daca merita sa fac recurs.
Multumesc cu anticipatie pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Luciana222 , utilizator 14:17, 15 Noiembrie 2018
Calea de atac este apelul.

Puteti promova apelul.

Veti achita jumatate din taxa judiciara platita la fond.

Verificati daca intruniti cerintele legii pentru a primi ajutor public judiciar.


Restituirea avansului este reglementata de clauzele contractuale.

Exista posibilitatea ca instanta sa fi apreciat ca nu exista o rea -credinta din partea promitentului -vanzator, cata vreme banca nu a acceptat perfectarea imprumutului bancar.

Daca , insa, exista o clauza contractuala conform careia avansul se restituie chiar daca banca refuza perfectarea imprumutului, atunci instanta de judecata trebuia sa aiba in vedere aceasta clauza.

Exista vreo clauza contrara ?

Multumesc pentru raspuns,

Am pus urmatoarea clauza in ante contract:

"In cazul in care perfectarea contractului de vanzare in conditiile mentionate nu are loc ca urmare a refuzului bancii creditoare de a aproba cererea de credit din motive ce tin de neacceptarea bunului imobil in garantie, sau in cazul in care valoarea stabilita a imobilului, in urma raportului de evaluare este mai mica decat pretul stabilit de catre parti, promitentul vanzator va returna suma primita cu titlul de avans de pret in termen de zece zile lucratoare de la data prezentarii de catre promitentul cumparator a adresei emise de catre banca cu privire la refuzul de acordare a creditului."

Pot solicita sa fie judecat de catre instanta din Bucuresti? Sau doar unde am depus initial dosarul?

Avocatul meu a propus interogatoriul paratei si judecatorul l-a respins dar nu a dat sentinta pe loc. A amanat cu o saptamana pronuntarea ca in final sa imi respinga cererea de a imi recupera banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog! ... danielaal danielaal Buna ziua! As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog! Am dat un avans pentru un imobil (14000 €), dar banca mi-a refuzat creditul, spunand ca ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)
Antecontract recuperare avans SimionDaniela! SimionDaniela! Buna ziua! Am semnat un antecontract pt cumpararea unui apartament care a avut termen de expirare 5.12.2022. Proprietarii au fost de acord sa prelungeasca ... (vezi toată discuția)