avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Neclaritati SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Neclaritati SSM

Buna ziua!

Conducerea companiei doreste infiintarea SIPP si vor ca eu sa coordonez acest serviciu, mentionez ca pana acum au beneficiat de serviciile unui SEPP.
Daca am inteles corect pregatirea mea imi permite maxim postul de lucrator desemnat (studii tehnice si curs 80h) si in acest caz ma gandesc sa apelez la cineva din serviciul extern pentru coordonarea SIPP este corect asa?
In calitate de lucrator desemnat ce ar trebui sa fac? Deoarece nu cred ca sunt in masura sa fac identificarea si evaluarea riscurilor, plan de prevenire, etc.

Cu alte cuvinte nu stiu de unde sa incep si cu ce sa termin...#-o

Cel mai recent răspuns: razvanoo7 , utilizator 22:05, 28 Martie 2016
Legislatia in domeniu este clara, nelasand loc la interpretari.
-Nu aveti pregatirea necesara pentru a fi desemnat sef al SIPP.
NM de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ultrioare mentioneaza:
-art.23 (2) Conducătorul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
-art.50 1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
-Nu se poate desemna ca sef al SIPP un reprezentant din cadrul SEPP.
Se respecta prevederile
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-In fisa de post, angajatorul poate mentiona doar activitati de prevenire si protectie care respecta prevederile din art.15.
Multumesc pentru raspuns!
Acum asta inseamna ca nu se poate organiza un SIPP deoarece nu exista persoane cu aptitudini necesare pentru asa ceva. Suntem 2 absolventi cu 80h si 2 cu 40h.
Compania are aprox. 70 angajati iar in H.G. nr.1425/2006 Art.18 alin.2 spune ca angajatorul este obligat sa organizeze 1 sau mai multe servicii interne.(ne incadram in anexa 5).
Iar alin.3 spune ca daca personalul avut la dispozitie nu are capaciatea sau aptitudnea necesara pentru efectuarea tuturor activitatilor atunci se poate apela la serviciile externe pentru acele activitati care nu se pot efectua cu personalul propriu.
Si atunci va intreb cum sa facem? Un SIPP poate functiona fara un Expert SSM?

:-/
Mesajul meu anterior a fost foarte clar.
Reformulez. Daca nu exista in cadrul firmei un lucrator care sa poata indeplini conditiile legale pentru a fi desemnat sef SIPP, acel serviciu nu are sef nominalizat si responsabilitatea este a angajatorului care nu respecta legea, respectiv are in organigrama un serviciu ineficient/ fara sef si nu apeleaza la SEPP.
In cazul unui control de la ITM, angajatorul poate fi amendat contraventional, in mai multe randuri, pana va angaja o persoana potrivita, cu CIM, pe postul de sef SIPP sau va incheia contract cu un SEPP.
Multumesc pentru raspunsuri!
Am sa mai revin cu cateva intrebari in curand deoarece nu prea avem mare experienta in domeniu si sunt sigur ca o sa ne mai lovim de tot felul de probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Componenta serviciu intern de prevenire si protectie Enache Florin Enache Florin Salut, Serviciu intern de prevenire si protectie poate sa fie format din angajat intern cunoma intreaga, incadrat ca inspector SSM curs de 80 ore si ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/sef serviciu intern ssm originalro originalro Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am ... (vezi toată discuția)
Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)