avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat/sef serviciu intern SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat/sef serviciu intern SSM

Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am urmat un liceu tehnic.Societatea are peste 100lucratori, activitate consultanta.
1.Pot fi lucrator desemnat? Pot fi numit inspector SSM in loc de economist?
2.Pot fi numit sef serviciu (birou) intern de SSM?
Cel mai recent răspuns: originalro , utilizator 14:31, 30 Aprilie 2015
In situatia dvs:
firma are peste 100 angajati (sper ca mai putin de 249)– angajatorul poate sa desemneze 1 lucrator pentru activitatea de prevenire si protectie sau sa contituie SIPP respectand astfel prevederile Art. 18 (1) Hg 1425/2006 modificat: “În cazul întreprinderilor şi/sau unităţilor care au între 50 şi 249 de lucrători, angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori să organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie din cadrul întreprinderii.’


Dvs - Avand studii in profil tehnic, respectati prevederile art. 49 (1a) din HG1425/2006 modificat –
“a)studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;”

mai trebuie sa efectuati un curs in doemniul ssm cu durata de 80h, mentionat in acelasi articol, litb)
“curs în domeniul securitatii si sanatatii în munca, cu continut minim conform celui prevazut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore”

Deci, nu este obligatorie constituirea SIPP;
puteti fi dvs desemnat pentru activitatile de prevenire si protectie,
puteti fi incadrat ca lucrator desemnat si trebuie sa aveti contract cu norma intreaga.

Trebuie facuta o precizare: activitatea ssm nu este parte a managementului de resurse umane. Pentru activitatea de ssm este aplicabil managementul securitatii si sanatatii in munca reglementat de OHSAS 18001.
Fiind legat de managementul resurselor umane, cursul postuniversitar de 240 de ore de care amintiti este posibil sa nu fie recunoscut de catre Inspectia muncii/ ITM ca si curs postuniversitar mentionat in HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, necesar pentru a fi nominalizat ca sef SIPP
-art. 23 (2) Conducatorul SIPP trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art.50
-art.50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
Fiind economist, nu puteti fi desemnat legal ca sef SIPP.
Deoarece ati urmat si absolvit un liceu tehnic puteti fi nominalizat prin decizia angajatorului ca lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie, dupa ce veti urma si absolvi cursul ssm de 80 de ore (asa cum este prevazut la art.49 din HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare).
Puteti face parte dintr-un SIPP, nu ca sef de serviciu.
Multumesc pentru precizari. Raman ca lucrator desemnat in situatia asta.
Cursul la care ma refeream de 240 de ore este de SSM pe Legea 90, sub egida univ. Petrosani, asa erau la momentul anului 2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad superior ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Un angajat care are curs postuniversitar ERSSM 180 ore este considerat grad superior? Daca da, care sunt atributiile dpdv legal a unui angajat cu grad ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! pentru a ocupa un post pe studii superioare intr-un ... Gabrielagr Gabrielagr Buna ziua! Pentru a ocupa un post pe studii superioare intr-un serviciu intern de prevenire si protectie in cadrul unei institutii publice, iti trebuie ... (vezi toată discuția)
Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)