Buna ziua!
Pentru a ocupa un post pe studii superioare intr-un serviciu intern de prevenire si protectie in cadrul unei institutii publice, iti trebuie studii superioare tehnice? Sau sunt ok si cele economice? Stiu ca sefii trebuie sa fie licentiati in domeniul tehnic, dar subalternii? Nu ma intereseaza ce alte cursuri trebuie sa ai. Ma intereseaza daca ma pot inscrie la un eventual concurs pentru un post superior de executie in cadrul unui SIPP dintr-o Institutie publica, eu avand studii superioare economice si nu tehnice.
Multumesc!
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 23 (1) Serviciul intern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
-Art. 47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
a) Abrogat
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
-Art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
-Art. 50 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in
domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Se analizeaza in ansamblu, toate prevederile de mai sus. Chiar avand studii economice superioare, puteti ocupa doar un post de nivel mediu/ inspector ssm in cadrul SIPP si numai daca ati absolvit liceul filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic plus ati absolvit cu diploma un curs in domeniul ssm de 80 de ore.
Dupa parerea mea, in functie de organigrama SIPP (posibil doar in firme mari, cu activitate de productie diversificata si riscuri profesionale multiple), puteti ocupa un post de economist in cadrul serviciului, fara a putea intocmi materiale de instruire cu profil ssm, fara a putea face instruire si control in teren pe linie de ssm. Ca simplu economist puteti tine evidentele scriptice, proprii SIPP, puteti tine legatura cu compartimentul medical (pentru evidentele din dosarele medicale ale salariatilor si informarea conducatorilor locurilor de munca cu rezultatul examinarii medicale periodice), fara a putea participa ca membru al SIPP la sedintele CSSM, etc.