avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributie platita partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributie platita partial

lucrez la o firma de 3 ani si de curand am aflat ca apar la cotizatie cu 2 pana la 12 zile pe luna. vreau sa stiu daca patronul poate plati din urma(deoarece mi-a spus ca nu poate plati el pentru ca plateste dobanda si imi da bani sa platesc eu).vreau sa stiu daca e legal, pentru ca mi-a spus ca trebuie sa semnez un act.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 29 Martie 2016
Art.40 C.mun.
....
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
...

Prin urmare, angajatorul are obligatia de a plati toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa si nu salariatul.

Dvs nu aveti cum sa platiti in locul acestuia.
Trebuie verificat: ati fost angajat cu fractie de norma si nu s-au declarat toate zilele din luna sau ati fost angajat cu norma intreaga si nu vi s-au pontat toate zilele pentru a plati mai putin?

Dati-ne mai multe amanunte.
cu norma intreaga si lucram si 12 ore plus sambata 7 ore plus ca concediu de odihna nu avem si nici bani pe el si nu sant singura toate fetele suntem vreau sa stiu daca putem sal dam in judecata pe baza actelor de la casa de pensii sau trebuie sa mergem si pe la anaf (cu toate ca mafia aici e mare )
Puteti promova o actiune in instanta, dar in acelasi timp sesizati si ITM-ul cu privire la pontajul neconform cu realitatea intocmit de catre angajatorul dvs., la faptul ca nu vi s-a acordat CO etc.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
bine noi ne ducem dar daca el are relatii la itm sau la inspectorat nu am facut nimic nu ne ia nimeni in seama

Alte discuții în legătură

Pot depune la itm o sesizare online? gheorgh gheorgh Lucrez la o firma in agricultura si nu ne platesc ore suplimentare ,firma are sediul social in bucuresti si pct de lucru in caras severin la ce itm trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare nemraC_ nemraC_ buna ziua! sunt angajata cu contract de munca din august 2009 si tocmai am aflat ca in tot acest timp orele suplimentare prestate nu au fost luate in nici o ... (vezi toată discuția)
Abuz firme bunul666 bunul666 VREAU SA DAU IN JUDECATA FIRMA LA CARE LUCREZ CA SOFER PENTRU NEPLATA ORELOR SUPLIMENTARE SI PROGRAM ABUZIV. AS VREA SA STIU DACA AM SANSE DE CASTIG ? (vezi toată discuția)