avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat integral, tranzactie esuata

Buna ziua
am si eu o speta destul de rara cred....
Am cumparat un teren cu 30.000 Euro dar am facut doar un act de promisiune de vanzare cumparare cu plata integrala. Ptr acest act sa cerut extras de CF si fiscal.Actul odata facut a fost trimis la CF .Valabilitatea actului a fost de 90 zile,timp in care trebuia sa facem actul final.
Zilele trecute am primit insa o incheiere de la OCPI prin care sunt instiintat ca se noteaza urmarirea terenului respectiv ptr suma de 350.000 Euro. Respectivul de la care cumparasem eu terenul luase imprumut de la BRD si acum banca ia notat si terenul ala care nefiind finalizata vanzarea la gasit ca fiind tot pe numele lui. Dar eu notasem la CF acea promisiune de vz-cump. care era inca in interiorul celor 90 de zile. Intrebarea mea este: pe cine ar trebui sa dau in judecata : Banca care a notat in CF acea interdictie de instrainare pe terenul pe care eu platisem pretul total dar inca nu finalizasem actele sau pe respectivul care mi-a promis ca-mi vinde un teren si pana la expirarea intelegerii banca a venit si a notat in CF urmarirea terenului?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2016
iacobcristian, utilizator
iacobcristian a scris:

Am fost la un avocat care mi-a spus ca faptul ca banca este creditor chirografar si ca eu am notat primul la CF acea promisiune bilaterala


=D> Felicitari!!!! Ati gasit avocatul potrivit.

Conform art. 2386 Cod civil, beneficiati de o ipoteca legala.

Art. 2386

Creanţele care beneficiază de ipotecă legală

În afara altor cazuri prevăzute de lege, beneficiază de ipotecă legală:

1. vânzătorul, asupra bunului imobil vândut, pentru preţul datorat; această dispoziţie se aplică şi în cazul schimbului cu sultă sau al dării în plată cu sultă în folosul celui care înstrăinează, pentru plata sultei datorate;

2. promitentul achizitor pentru neexecutarea promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, asupra imobilului respectiv, pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia;



Acum, ramane la alegerea dvs. daca solicitati instantei o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare/cumparare sau mergeti pe varianta executarii silite a debitorului.
Daca mergeti pe varianta 1, trebuie sa ii solicitati instantei intr-un anumit termen (6 luni de la data cand expira termenul de 90 zile acordat pentru perfectarea actelor.
Varianta 2 s-ar putea sa fie putin mai anevoioasa pt dvs deoarece: s-ar putea ca debitorul sa nu mai aiba bani (are deja o executare de 350000 euro) s-ar putea sa se vanda terenul la un pret sub 30000 euro si iesiti in pierdere, etc.

PS Chiar daca mai gasiti pe forum si avocati care va raspund, intotdeauna cereti si o alta parere! Va poate scuti de multe pierderi!!!
Fara sa fiu avocat cred ca aveti mai multe sanse daca va adresati instantei pentru obtinerea unui hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare cumparare. Pe ce ma bazez. Stiu un caz concret in care un dezvoltator a construit un imobil cu finantare de la banca. Intreaga constructie a fost ipotecata succesiv pe etape de lucru in favoarea bancii. In paralel investitorul a incheiat antecontracte de vanzare cumparare (unele la avocat cu data certa ,unul singur la notar cu notare a promisiunii de vanzare cumparare in CF) pentru mai multe apartamente. Pentru un unele din ele a incasat avans pentru altele plata a fost integrala. La data intrarii in insolventa a investitorului, beneficiarii acestor contracte au deschis procese in care se solicita perfectarea actelor de vanzare cumparare(inclusiv achitarea diferentelor daca era cazul) prin emiterea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare cumparare. Instanta de judecata le-a dat castig de cauza la majoritatea cumparatorilor. Si in acest caz banca era creditor privilegiat ,cu ipoteci rang 1, alta banca rang 2 si alta rangul 3 pe cladire,plus finante si chirografari. Mai discutati cu un avocat,dar domnul care v-a spus ca ve-ti avea castig de cauza ,zic eu,nu s-a inselat. Va doresc succes.
buna ziua
intr-adevar nu a operat transferul de proprietate acea promisiune dar a fost notata inaintea bancii la CF. Asta nu i-mi confera mie dreptul de creditor garantat? Banca ca si creditor chirografar nu are o creanta insotita de o garantie reala,pe cand eu am in baza acelei promisiuni cu plata integrala notata la CF.
M-i sa mai spus de catre cineva ca conform art 816 alin 4 CC,executorul bancii a introdus abuziv cererea de notare in CF deoarece procedura executarii imobilului ipotecat este inca in desfasurare.Am inteles ca abea a facut evaluarea imobilului.
Oricum,eu ca tert am si dreptul de a face o actiune in instanta de contestare a executarii deoarece am aflat ca banca atunci cand a dat creditul de 350.000 Euro persoanei respective,a evaluat imobilul la 800.000 Euro iar acum executorul la evaluat la 150.000 Euro (de aceea si actiunea lui de a nota in CF si alte bunuri ale debitorului).
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament ipotecat vulpoiul vulpoiul Am achizitionat un apartament in cluj de la o firma printrun antecontract ,am platit ratele stipulate in antecontract la termen urmand ca suma de 800 de euro ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)