avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Recuperare avans
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Recuperare avans

Consultanta recuperare avans!
Buna ziua, recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru garsoniera proprietate personala.
Cumparatoarea sa razgandit.
Azi am primit notificare din partea avocatului cumparatoarei ca doreste restituirea avansului, cu care am si fost de acord.
Intrebarea mea este daca avocatul cumparatoarei ma poate obliga sa accept unui termen pentru restituirea avansului si anume : 30 de zile si o dobanda de 0,5% care sa se aplice dupa trecerea celor 30 de zile.
Mentionez ca avansul a fost cheltuit si va trebui sa repun garsoniera in vanzare, sa gasesc un alt cumparator cu care sa semnez o noua promisiune si cu avansul pe care il voi primi sa pot restitui banii.
Am propus cumparatoarei un termen de 50 de zile calendaristice dar fara sa accept acea dobanda de 0,5% din suma pentru fiecare zi de intarziere, cu care avocatul cumparatoarei nu a fost de acord.
Ce se poate intampla mai departe in cazul in care avocatul cumparatoarei insista sa platim aceasta dobanda pe care noi o gasim nejustificata?
Multumim anticipat pentru raspuns.
Cu stima.
In functie de ce scria in antecontract, putea sa si piarda avansul daca se razgandea. Este un abus sa va ceara dobanda de 0,5% pe zi.
Chiar si daca s-ar adresa instantei, dobanda pe care o va obtine este de 1,75% pe an!! Nu semnati nimic.
De regula in promisiunile de vanzare-cumparare clauzele se trec in sensul in care daca se razgandeste promitentul cumparator atunci acesta pierde avansul achitat, iar daca se razgandeste promitentul vanzator atunci acesta va restitui dublul avansului primit.
Dobanda nu aveti de ce sa platiti pentru ca nu ati luat suma respectiva cu titlul de imprumut, si chiar in conditiile acestea, in care luati suma cu imprumut, perceperea dobanzii ar constitui infractiunea de camatarie.
Mai mult aveti dreptul sa actionati in judecata promitentul cumparator, pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare si plata diferentei valorii stabilite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare avans! Ovidiu1313 Ovidiu1313 Consultanta recuperare avans! Buna ziua, recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru garsoniera proprietate personala. Cumparatoarea sa ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Buna ziua! va expun urmatoarea situatie: in luna mai am incheiat ... danieltan danieltan Buna ziua! Va expun urma toarea situatie: In luna mai am incheiat cu o persoana fizica un inscris - promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren, ... (vezi toată discuția)