Buna ziua!
Va expun urma toarea situatie:
In luna mai am incheiat cu o persoana fizica un inscris - promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren, proprietate personala, intabulat si inscris in cartea funciara.
Documentul este autentificat la notar si avea termen de incheiere a contractului de vanzare cumparare la data de 29.11.2022, si, bineinteles achitarea sumei convenite minus avansul pe care l-am incasat la data incheierii inscrisului.
Promitentul cumparator nu a vrut sa incheiem contractul de vanzare cumparare motivand ca nu are banii pe care i-a promis, si a solicitat o prelungire cu trei luni a antecontractului.
Eu nu sunt de acord.
Este nevoie sa intreprind eu vreo actiune juridica sau contarctul devine nul de drept.
Intreb pentru situatia in care as avea un alt cumparator si nu vreau sa mai fiu legat de acest contract.
Daca nu ati prelungit termenul inainte de 29.11 acea promisiune a expirat. Cred ca ar trebui sa regasiti si in contract mentiunea ca dupa trecerea termenului, promitentul vanzator este liber sa instraineze terenul catre orice alta persoana precum si eventual sa retina avansul primit. Verificati cu atentie conditiile contractuale.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Citiți antecontractul și vedeți ce este prevazut dacă nu se mai poate încheia contractul din vina vreuneia dintre părți.
De regula, dacă se răzgândește cumpărătorul, pierde avansul achitat și dvs puteți vinde bunul oricui doriți.
Sau, ca să nu aveți probleme ulterioare si batai de cap, motivate de faptul ca promitentul cumpărător v-ar putea chema în judecata pentru recuperarea avansului, motivând forță majora sau alte cauze independente de vointa lui, puteți sa ii restituiti suma achitata și gata.
Ca să fiți perfect liniștit, citați-l la un notar pentru încheierea CVC. Dacă niu vine sa semneze, notarul va consemna aceasta printr-o încheiere. O să fie unele mici costuri.