Datoria mea a fost vanduta( cesioanata ) catre o firma de recuperare datorii al carui nume incepe cu K (nu stiu daca are importanta acest aspect)
Dupa o incercare de ajunge la intelegere prin care am oferit 30% din suma pretinsa de iei nu am ajuns la un consens si au zis ca vor solicita executarea silita.
Nu detin nici un imobil sau masina care poate fei executat. Singurul meu venit este o angajare cu 2 ore de munca ca consultant.
Intrebarile mele sunt urmatore:
Daca au pus popire pe salar poate sa continue la executarea bunurilor mobile ???( de exemplu frigiderul sau alte bunuri din chiria unde stau?)
In timpul executarii iei au dreptul de a percepe dobanzi? Eu am semnat un contract cu banca nu cu iei.
Firma de recuperari creante a cumparat creanta de la banca, asa ca, nu are relevanta ca ati incheiat contractul cu banca si nu cu K,va poate pune poprire pe salariu si va poate executa bunurile mobile luate pe numele dvs.Au dreptul la dobanzi, penalizari conform contract de credit incheiat cu banca si conform art.628 NCPC.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Inteleg ca au dreptul la executare dar in procedura executarii daca au ajuns in stadiul in care au pus popire pe salar, mai au dreptul de a continua la executarea bunurilor sau procedura se opreste la popire si este finalizata cand au recuperat suma din salarul meu?
In raspunsul Dumneavoastra apare bunurile mobile luate pe numele meu. Daca de exemplu am luat o masina de spalat din second hand si am primit numai bon fiscal cum este considerat acel bun?
Nu e cazul sa va ganditi la astfel de bunuri, nu va ia nimeni masina de spalat din casa ca sa v-o vanda.
Ar avea dreptul sa execute si alte bunuri, insa daca gasesc din cele de valoare, astea de stricta necesitate nici nu pot fi executate.
Urmatoarea intrebare logica ar fii ca care sunt bunurile de stricta necesitate dar am impresia ca nu exista o lista concreta cu aceste bunuri si totul este lasat la indemana executorului.
Sa nu mai vorbim de faptul ca fiind inginer lucrez pe laptopul meu dar nu cred ca un executor ar intelege acest lucru.
Totusi daca se poate m-asi bucura daca a-si stii cu siguranta ca executorul este obligat sa se opreasca si sa ia numai ce poate din salarul meu.
Articolul 727 Bunurile neurmaribile
Nu sunt supuse urmaririi silite:
a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului si familiei sale si obiectele de cult, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
b) obiectele indispensabile persoanelor cu handicap si cele destinate ingrijirii bolnavilor;
c) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de 3 luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
d) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
e) scrisorile, fotografiile si tablourile personale sau de familie si altele asemenea;
f) bunurile declarate neurmaribile in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Articolul 728 Bunurile destinate exercitarii ocupatiei sau profesiei debitorului
(1) Bunurile mobile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exercitiului unei profesii autorizate nu pot fi urmarite decat de catre creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu exercitarea profesiei respective. Daca bunurile nu sunt afectate unui patrimoniu profesional individual, insa servesc la exercitarea ocupatiei sau profesiei debitorului persoana fizica, pot fi supuse urmaririi silite numai daca nu exista alte bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere sau alte creante privilegiate asupra mobilelor.
Stati linistit ca veti avea doar poprire pe salariu.