avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Publicare imagini socante accident fara a cenzura ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Publicare imagini socante accident fara a cenzura cadrele explicite

Buna ziua!

La acesta legatura veti gasi un clip de 5 minute cu operatiunea de salvare in urma unui grav accident rutier, soldat cu pierderea a doua vieti omenesti (parintii) si ranirea grava a unei fete de 13 ani. ATENTIE, imagini cu impact emotional puternic. [ link extern ]

Fetita despre care facem vorbire imi este ruda mai indepartata, insa am vizitat-o dupa eveniment si e acasa la o matusa, in recuperare, ceea ce include terapie psihologica intensa.

Din cauza ca in urma tragediei si-a pierdut ambii parinti, momentan bunica face demersurile legale pentru a o lua in custodie, insa inteleg ca acestea nu s-au finalizat.

Tinand cont ca are acces la internet am facut imediat legatura cu clipul postat de asa-zisul site de stiri din orasul nostru, publicat inclusiv pe YouTube.
Daca tine de omenie sa intelegi ca fata ar putea viziona imaginile si ar fi groaznic pentru ea, am incercat sa iau legatura pe cale amiabila cu redactia si i-am rugat sa stearga macar de pe YouTube clipul, la fel cum mentionase si altcineva in comentarii (credeam ca tine de ratiune sa intelegi ca n-au ce cauta asa imagini explicite in spatiul public).

Am avut parte de un soc sa mi se raspunda ca "daca am sterge toate clipurile nu ar mai exista stiri". De parca o stire de acum o luna le aduce in continuare profit, si de parca, daca pui in balanta sanatatea psihica si refacerea fetei si cativa lei castigati din vizualizari, mai degraba banii vorbesc.

Sunt siderat de acest raspuns si, pana a completa un raport la YouTube in care sa ii rog sa stearga ei clipul atat timp cat proprietarul nu doreste, va rog sa ma sfatuiti ce optiuni legale am.

Am ceva informatii (usor neclare) legate de dreptul la viata privata, legate de faptul ca orice imagine in care apare o persoana fizica identificabila reprezinta "date cu caracter personal", iar publicarea acestora se face DOAR cu acordul neechivoc al celui ce apare in imagini, cu anumite exceptii. Stiu ca exista cateva exceptii legate de jurnalism, insa nu vad cum s-ar incadra acest caz! Va puteti da seama ca nu i s-a cerut acordul pentru publicarea imaginilor.

Daca situatia nu se incadreaza in lege, ce sanse am ca un judecator sa inteleaga motivul pentru care e urgent sa dispara din spatiul public acele imagini?

Atat timp cat bunavointa redactiei tinde spre 0, daca exista un temei legal, familia doreste sa actioneze in instanta pe respectivii "jurnalisti".
Sunt sau nu obligati sa cenzureze imaginile explicite?


Va multumesc mult anticipat!
Laurentiu Meauta

Cel mai recent răspuns: laurentiumeauta , utilizator 11:13, 5 Aprilie 2016
Libertatea de exprimare a presei nu poate prejudicia demnitatea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine, mai ales ca in cauza vorbim despre o minora.
Inainte de a ajunge in instanta, aparatorul ales va proceda la trimiterea unei notificari catre postul online si catre CNA. In cazul in care postul nu procedeaza in consecinta, si sterge integral informatiile dezvaluite, ori anonimizeaza toate detaliile care duc la identificarea unor persoane, treceti la etapa chemarii in judecata, solicitand si daune.
Bună ziua!

Vă mulțumesc mult pentru răspunsul clar!
Ultima mea întrebare este: dacă si dupa ce le-am transmis inclusiv pasajul scris de dvs si prefera sa ignore, fara sa mai scoata ”la inaintare” dreptul la informare, pot depune o reclamatie la politie pana custodia feteie este preluata de bunica si, deci, tutorele poate apoi sa actioneze in instanta? Atat timp cat filmarea se afla ILEGAL pe internet si stiu cine a pus-o, nu pot merge direct la sectia de politie pentru a-i obliga sa o scoata?
Pentru ca plangerea la politie sa aiba rezultatul scontat, ar trebui sa existe o fapta penala, ori in cazul de fata nu exista. Pana bunica reuseste sa abtina custodia, cred ca trebuie luata o dovada de la dosarul instantei (certificat de grefa din care reiese obiectul dosarului- incredintare minor). Avand acest inscris, cred ca puteti intreprinde anumite demersuri preluminare, cum ar fi o sesizare la Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pentru protectia datelor cu caracter personal. Identificarea numarului autoturismului este unul din elementele care trebuiesc reclamate, cat si imaginea neblurrata a minorei si imaginea persoanei decedate.

Trebuie avut in vedere ca prelucrarea datelor cu caracter personal de catre tert trebuie realizata numai in vederea unui interes legitim (libertatea de exprimare a mass-media) , cu condiţia ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate.
De asemenea datele prelucrate trebuie sa fie adecvate, pertinente si neexcesive prin raportare la scopul in care sunt colectate si ulterior prelucrate, ori in cauza, scopul informarii cetateanului de rand asupra unui accident, a fost facut cu nerespectarea drepturilor persoanelor vizate.
Avocatul ales va poate sfatui ce strategie sa abordati, pentru a urgenta obligarea operatorului la stergerea clipului postat.
Nu i se vede fata, deci nu poate fi recunoscuta dupa film. Asa ca n-aveau de ce sa blureze imaginea. Prin urmare sansele de a obtine ceva printr-un proces sunt mici.
Numarul de inmatriculare al masinii nu este blurat, se poate identifica posesorul autoturismului, vecinii si prietenii ii pot identifica
Jurnalismul actual facut "in interesul publicului" depaseste de multe ori bunul simt, de omenie nu mai vorbim atata timp cat romanul si-a descoperit latura morbida, nu exista eveniment rutier cu sau fara victime, daca sunt morti cu atat mai bine, sa nu scoata telefonul sa imortalizeze momentul pentru sine si pentru utilizatorii youtube.
Oamenii sunt dusi pe targa iar "jurnalistii" intreaba cum se simt!

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Parodie / pamflet youtube MasterK MasterK Buna ziua! As dori sa stiu si eu in ce masura ar fi legal a parodia anumite persoane publice (politicieni / artisti / jurnalisti / vedete de televiziune) in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la imagine AndreiEmil AndreiEmil Un persoana a pus pe internet un filmulet cu persoana mea, acel filmulet fiind negativ si care nu imi face placere, mai ales ca dupa vizionarea lui am primit ... (vezi toată discuția)