avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declararea veniturilor salariale obtinute in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declararea veniturilor salariale obtinute in strainatate, inafara UE

Buna ziua!

Am nevoie de o lamurire despre declararea sau nedeclararea veniturilor salariale obtinute in strainatate, de la un angajator nerezident in Romania.

M-am angajat recent intr-un stat dinafara UE cu care Romania nu are (din cate stiu) nici un acord fical. Firma mama isi are sediul in USA, dar activitatea se desfasoara intr-un stat din zona Caraibelor (St. Kitts and Nevis) - o facultate privata detinuta de o corporatie americana.

Eu m-am mutat acolo, am contract individual de munca cu firma respectiva si permis de munca vizat in pasaportul romanesc de catre institutiile statului respectiv.

Mentionez ca sunt angajat cu norma intreaga si efectiv locuiesc in strainatate.

Nu m-am declarat cetatean roman cu domiciliul in strainatate, pentru ca:
1. nu mi-am inchiriat inca o locuinta, deci nu am inca dovada unui domicliu stabil;
2. am inteles citind cazurile celor care au facut-o ca asta insemana sa renunt la CI, ramanand doar cu pasaportul ca act de identitate si imi poate cauza dificultati (sfanta birocratie romaneasca X-( ) daca am nevoie sa efectuez alte formalitati cand in vacante in tara.

Recunosc ca limbajul codului fiscal imi provoaca migrene, dar am inteles ca veniturile dependente (adica STRICT cele salariale, nu cele din vanzari, inchirieri, dobanzi sau din exercitarea unei profesii liberale) obtinute in strainatate de la un angajator strain NU se declara in Romania.

Imi puteti confirma acest lucru? Am citit atatea interpretari pe net ca nu stiu ce sa mai cred #-o ... Nu vreau nici sa ma privez de un drep (acela de a nu fi impozitata in aceasta situatie), nici sa ma trezec cu probleme la fisc peste vreo 5 ani .

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2016
meandrele_angajarii, utilizator

Alte discuții în legătură

Cat platesc la casa de sanatate ManWithoutQualities ManWithoutQualities Buna ziua, Inteleg ca plata asigurarii medicale CAS este obligatorie pentru cei cu domiciliul in tara. Am verificat online la casa de sanatate si CNP-ul ... (vezi toată discuția)
Titlul subiectului: impozitare venituri salariale realizate in strainatate G.Brad G.Brad Va rog sa-mi explicati cum se impoziteaza veniturile salariale realizate din strainatate in urmatoarele conditii: - SALARIAT: Persoana fizica de cetatenie ... (vezi toată discuția)
Cass din arenda la persoanele cu domiciliul in strainatate AGrigoriu AGrigoriu Sunt cetatean roman cu domiciliul in Europa. Am cateva hectare de pamant in arenda din care mi se retine contributia de sanatate in Romania. Totusi casa de ... (vezi toată discuția)