avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS din arenda la persoanele cu domiciliul in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS din arenda la persoanele cu domiciliul in strainatate

Sunt cetatean roman cu domiciliul in Europa. Am cateva hectare de pamant in arenda din care mi se retine contributia de sanatate in Romania.
Totusi casa de sanatate refuza sa ma asigure medical, desi CASS-ul este retinut la sursa de arendas, pentru ca nu am buletin ci pasaport cu domiciliul in strainatate.
Conform legii sanatatii cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu platesc totusi contributia. De aceea am si renuntat la buletin in favoarea pasaportului. Pasaportul meu romanesc cu rezidenta in strainatate, care inlocuieste buletinul, este dovada necesara pentru legea sanatatii ca nu trebuie sa platesc.
In lipsa buletinului totusi, casa de sanatate refuza sa ma asigure desi culmea, platesc.
Iar ANAF declara ca legea sanatatii nu este in jurisdictia lor. ANAF imi cere insa un certificat de residenta fiscala de la fiscul European si de asigurare medicala de la sistemul de sanatate European. Pentru ca ANAF poate numai elimina situatia dublei impuneri dar nu considera legea sanatatii!!!
Evident, in cazul dublei impuneri, nu numai ca procesul este mult prea lung si greoi dar mie teama ca o sa coste, o sa ma puna pe drumuri si si mai mult ma indoiesc ca o sa gasesc multi acolo care sa inteleaga de ce statul roman ii pune la treaba.
Iata cum doua institutii de stat romanesti au reusit de cativa ani buni sa coopereze sa-mi ia banii refuzand totusi sa comunice intre ele. M-au trimis de la unii la altii de nu-mi aduc aminte cate ori. Si sunt multi in situatia mea care ca si mine au renuntat probabil. Platesc si plang.
Sper ca mai sunt si ministrii care sa citeasca aceasta si vor sa-si bata capul si cu astfel de probleme ridicol de reale. Dar poate ca instititiile acestea (CNAS si ANAF) ar putea conlucra sa rezolve astfel de probleme pentru cetateni in loc sa ne puna pe drumuri si sa mai ceara si altor state sa intre in jocul lor birocratic.
Adrian
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru nerezidenti care obtin venituri din chirii. ContSters320921 ContSters320921 Ma adresez la Dvs. pentru un ajutor ca sa clarific situatia mea privind cererea de plata CASS. In primul rand, mentionez ca sunt un cetatean roman, ... (vezi toată discuția)
Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Cum procedam ca, pe perioada cat am locuit in strainatate, sa nu platim asigurarea medicala (cass) si in romania? AGrigoriu AGrigoriu Am dori sa stim cum sa procedem cu asigurarea medicala astfel incat dupa ce locuim in strainatate, atunci cand ne reintoarcem in Romania sa nu platim ... (vezi toată discuția)