Buna ziua.
Sunt angajata firmei de curatenie ISS FACILITY SERVICES SRL cu punctul de lucru la Raiffeisen bank(cu part time 2 ore) In urma rezilierii contactului dintre ISS.. si RAIFFEISEN ,firma Iss mi-a trimis o cerere prin fax formulata astfel: " Subsemnata... (numele si prenumele meu ,scris de mana) angajata a firmei iss facility services srl va rog sa imi aprobati incetarea contractului de munca cu acordul partilor incepand cu data de 06 08 2009".La refuzul meu de a semna acea cerere m-au amenintat cu desfacerea contractului de munca indisciplinar.Nu mi-au oferit alt loc de munca , au refuzat sa-mi dea preaviz conform CIM, pe motivul ca voi fi angajata de cealalta firma ce-i va lua locul ISS-ului.
Neexistand nici o legatura intre iss si noua firma iar eu mai avand dreptul la alte 6 ore de lucru cu CIM cu orice alta firma decat iss , nu este normal ca firma iss neoferindu-mi un alt loc de munca sa-mi dea preaviz ?????/
va multumesc.
1. Oferirea unui alt loc de munca este obligatorie pentru angajator numai in anumite cazuri prevazute de Codul Muncii.
2. Pentru ce sa va dea preaviz ?.... acesta se acorda fie in cazul incetarii c.i.m. prin demisie , fie in cazul concedierilor in baza art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 din Codul Muncii.
Corect ce spuneti.
Codul muncii prevede:
Art. 103. [egalitatea de tratament]
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
Cat despre preaviz, acesta este:
Art. 73. [ preavizul de concediere]
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
Ceea ce v-au trimis ei sa semnati este un document, care, in mod normal, il initiaza salariatul , nu angajatorul, fiind numit "cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor". Daca semnati, va inceteaza contractul cu a 2-a zi si sunteti libera de contract.
namiru, nu este obligatoriu ca in cazul incetarii unui c.i.m. cu acordul partilor acesta sa inceteze a doua zi ... :)
Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
Nu, nu este obligatoriu.
Dar de obicei cam asa se intampla.
Salariatul/angajatorul poate cere incetarea activitatii la oa data stablita (chiar si cu a 2-a zi) daca convin cu la acest lucru. Daca salariatul nu este deacord, cum este cazul aici, angajatorul il va concedia. Insa trebuie sa gaseasca motiv, in ce baza ar putea sa-l concedieze? Din mesajul initial, doar desfiintarea locului de munca ar fi plauzibila. In acest caz si in orice alt caz, trebuie sa acorde salariatului preaviz de min.15 zile.