avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca? in ce conditii ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca? in ce conditii ?

Buna ziua.
Sunt angajat (inca) al unei societati comerciale cu o vechime in munca de 1 an si 2 luni.(in aceasta societate)
Incepand cu data de azi firma ma anunta ca punctul de lucru in care imi desfasor activitatea se inchide. Mentionez ca firma mai are un al 2-lea punct de lucru in oras.
Cei de la firma imi zic ca incepand cu data de azi sunt in preaviz de 15 zile.
Imi cer deasemenea sa semnez o cerere de incetare a contractului de munca cu acordul partilor pe care sa o fac eu.(ceea ce mi se pare cam.. ciudat)
As vrea sa stiu care sunt drepturile mele in acesta situatie, in special daca trebuie sa semnez incetarea contractului cu acordul partilor si daca pot beneficia de ajutorul de somaj.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 19 Februarie 2009
daca semnati cu acordul partilor, nu aveti dreptul la somaj.
angajatorul este obligat sa va dea un alt loc de munca sau sa va desfaca CM din motive care tin de ei,(restructurare, reducerea activitatii,etc)astfel veti putea beneficia de somaj.Altfel,nu.
eu.ro.lex a scris:

daca semnati cu acordul partilor, nu aveti dreptul la somaj.
angajatorul este obligat sa va dea un alt loc de munca sau sa va desfaca CM din motive care tin de ei,(restructurare, reducerea activitatii,etc)astfel veti putea beneficia de somaj.Altfel,nu.

multumesc foarte mult.
deci nu se recomanda semnarea cu acordul partilor.
as dori daca sunteti amabil sa imi spuneti care este legea/capitolul care reglementeaza aceasta situatie.
Daca motivul incetarii CIM este desfiintarea postului prin inchiderea punctului de lucru, atunci nu aveti de ce sa solicitati dvs. incetarea contractului. Nu va lasati indus in eroare. Angajatorul trebuie sa emita decizia de concediere in concordanta cu situatia reala si sa specifice ca nu va poate asigura un alt loc de munca in cadrul societatii. Modalitatile de incetarea CIM sunt prevazute in Codul muncii ca si procedura ce trebuie respectata.
Solicitati incetarea contractului individual de munca in baza art 65 alin 1 codul muncii. Doar asa veti beneficia de somaj si de salariu compensator.
Si este si legal ca sa inceteze CIM in acest mod de vreme ce unitatea se inchide.
o alta intrebare legata de acest subiect:
fiind in preaviz de 15 zile acordat de angajator , se poate solicita diminuarea programului de lucru?

Alte discuții în legătură

Somaj pentru cei care au beneficiat de subventie adelina19 adelina19 Buna ziua, Am si o o mare nelamurire! Am fost angajata exact cum am terminat liceul, firma a beneficiat de subvantie de pe urma aceasta,am 2ani si jumatate de ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Programul in timpul preavizului marchadora marchadora ce drepturi am daca sunt in preaviz din pana in data de15 sept 2010?in legatura cu programul de lucru,ca la noi se sta mai mult de 8 ore.daca nu ma supun ... (vezi toată discuția)