avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PENSIE ALIMENTARA

buna ziua. va rog dati-mi un raspuns despre urmatoarea chestiune: pe baza carui fapt unui tata i se ia din salariu O PATRIME ( pensie alimentara) si nu mai mult, precum jumatate din salariu? argumentele mele oare pot fi plauzibile: acea persoana are cheltuieli personale - hrana, imbracaminte, medicamente,plata diverselor facturi de gaz,curent electric, apa etc; deasemenea si copilul respectiv cand locuieste cu tatal timp de 2-3 zile la doua saptamani, de sarbatori, o luna in vacanta de vara are necesitati (hrana, jucarii, carti, haine care le imbraca la domiciliul tatalui etc.) pe care tatal i le acopera tot din trei patrimi(3/4) ramase la tata. multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:59, 2 Aprilie 2016
Nu inteleg ce intrebati. Daca are un singur copil, pensia ce o va avea de platit cf legii e de maxim 1/4 din venitul net cu caracter permanent.
Daca nu ii convine, sa ceara sa nu mai plateasca pensie cat copilul e in vizita la el, iar in luna de vara, sa ii plateasca mama.
Articolul 529 din Codul Civil

Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

De asemenea, dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere.


Da, colega, insa practica e alta.
Poate ne clarificati exact ce anume doriti sa stiti. Daca va referiti la situatia dv. personala sau la o discutie generala este de asemenea important.
Depinde cum s-a ajuns la aceasta patrime, daca exista comunicare intre parinti, ce anume plateste fiecare etc.
multumesc pt raspunsuri. mama e nemultumita ca merge mereu cu acel copil la urgente cand e racit, cumpara medicamentele (pt ca de la urgente nu le primeste compensate) iar suma primita de copil de la tata (o patrime din salariul net care cuprinde si primele aferente sarbatorilor de craciun si paste) nu ii ajunge; mai are si un bebelus nefiind casatorita.
bineinteles ca nu e normal ca in iulie cand copilul sta la tata sa ii mai plateasca suma datorata mai ales ca merge si cu el in vacanta si ii indeplineste necesitati ca atunci cand sta la mama. dar, daca nu a fost specificat in instanta,nu poti sa incalci legea. poate un nou proces sau ar trebui sa i se adreseze instantei tutelare?
multumesc.
Încercați sa fiți mai clar ca nu se înțelege ce doriți. Poate ar fi bine sa va prezentați sunteți mama copilului, tatal copilului, o ruda, vecinul..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata activitati Camelia28S Camelia28S Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pt cu copil cu handicap motor sever Ramona 12 Ramona 12 Ce pensie alimentara trebuie sa dea prietena mea dacă în urma divortului fosta soacra dorește sa aibă grija de nepoata ei cu grad de handicap motor sever ... (vezi toată discuția)
Cum este mai bine sa plateasca o pensie mai mica tatal la copilul ... Mihaela1106 Mihaela1106 Cum este mai bine sa plateasca o pensie mai mica tatal la copilul din casatoria anterioara,sa depunde certificat la dosar de la cel de al doilea copil cu ... (vezi toată discuția)