Va rog sa ma ajutati cu o opinie avizata in urmatoarea speta:
2 parteneri de afaceri au urmatorul caz: primul partener (pe care il voi abrevia cu X) i-a dat celuilalt credentialele sale la contul de Facebook. Celalalt partener (Y), care stia adresa de e-mail a lui X a incercat (cu succes) sa o acceseze utilizand numele de utilizator pe care il cunostea si aceeasi parola de logare in Facebook, care a functionat. In acel mailbox a descoperit cateva informatii compromitatoare referitoare la relatia de afaceri dintre ei. Dupa ce i le-a imputat lui X, acesta din urma a demarat o campanie de defaimare la adresa lui Y pe pagina de Facebook a lui Y.
Am 2 intrebari referitoare la aceasta speta:
1. Y poate raspunde penal pentru ca a accesat mailboxul in baza credentialelor furnizate de X, desi i-au fost furnizate doar pentru contul de Facebook, desi ele erau aceleasi si la contul de e-mail? Daca da, in ce conditii poate raspunde penal?
2. X poate raspunde penal pentru defaimarea publica pe contul de Facebook a lui Y? Daca da, in ce conditii poate raspunde penal?
Daca nu am ales corect forumul in care am publicat intrebarea, va rog sa ma ajutati sa-l redirectionez.
Nu exista infractiune penala pt fapta de defaimare publica (infractiunea de calomnie) nemaifiind incriminata in actualul cod penal,se poate formula o actiune civila pt prejudicii .aduse onoarei si personalitatii,putandu-se solicita eventuale daune morale.Restul aspectelor necesita discutii suplimentare puteti solicita o consultatie unui avocat.