avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activul patrimonial la ong nu poate fi mai mic de 200 ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activul patrimonial la ong nu poate fi mai mic de 200 lei

Legea nr. 46/2016 pentru modificarea art. 6 alin. (2) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. -La alineatul (2) al articolului 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, litera f) se modifică după cum urmează:
"
f) patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial nu poate fi mai mic de 200 lei şi este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;".
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:06, 21 Ianuarie 2023
oricât m-aş gândi nu pot să găsesc vreo utilitate practică cu privire la stabilirea pragului de 200 lei pentru pentru patrimoniu.
anterior a fost un salariu minim brut pe economie, si a fost schimbat in nivelul fix care e prevazut si pentru capitalul social pentru infiintarea unui SRL. Ratiunea declarata a modificarii a fost sa nu fie mai oneroasa infiintarea unei asociatii decat infiintarea unui SRL dpdv al nivelului minim pentru un patrimoniu initial, nu o analiza obiectiva a cat ar trebui sa fie un minim ca o asociatie sa poata porni la drum... Cheltuielile de infiintare deja depasesc acei 200 de lei daca nu rezolva cumva fondatorii sa le faca un avocat atestarea pro bono a actelor constitutive, si Barourile interpreteaza actuala legislatie avocatiala in sensul ca pentru ceva pro bono trebuie sa obtii prealabila aprobare a Decanului....
Aprobarea prealabilă a barourilor pentru pro bono este o ingerinţă nepermisă a decanului în libertatea şi independenţa contractuală a avocatului.
S-a coborat pragul la acest nivel pentru ca s-a reclamat ca ar fi discriminatoriu fata de ONG sa necesite la infiintare un patrimoniu mai mare decat cere legea la infiintare SRL, De aceea s-a stabilit la 200 lei, nu din analiza obiectiva a cat ar trebui practic sa fie un minim care sa acopere macar cheltuielile de infiintare si demarare a activitatii unei asociatii.
de tinut cont ca de mai multa vreme s-a eliminat complet pragul minim. Patirimoniul intial al unei asociatii trebuie sa existe, dar nu mai e stabilit un minim concret, ar putea fi si de doar cateva zeci de lei, si nu mai trebuie depuse la Judecatorie documente din care sa rezulte existenta, natura si valoarea, cat timp nu e vorba de bunuri imobile, deci consemnarea din Statut fiind suficienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniul initial la infiintarea unei asociatii. MuresanuDaniel MuresanuDaniel Dupa noile reglementari patrimoniul initial la infiintarea unei asociati , trebuie sa fie in cuantum minim de 200 lei si trebuie depus la o banca printr-un ... (vezi toată discuția)
Fundatii si asociatii ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti care este suma minima necesara(capital social/patrimoniu)pentru infiintarea unei fundatii sau asociatii?Si inca ceva.Este adevarat ca si ... (vezi toată discuția)
Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)