avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract chirie pe cota 50% indiviza dintr-un imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract chirie pe cota 50% indiviza dintr-un imobil

Detin 50% dintr-un imobil . Celalata parte de 50% apartine unui alt proprietar care locuieste in intregul imobil ocupind deci si partea mea de edificiu si teren. Se poate incheia un contract de inchiriere cu acesta ? Adaug ca imobilul nu poate fi divizibil, are dependinte comune.
Cel mai recent răspuns: ContSters59529 , utilizator 00:38, 10 August 2009
Un coparatas poate dispune de cota parte a dreptului de proprietatea a bunului indiviz dupa cum doreste , putand incheia acte de administrare , cum e cel de inchiriere.Acesta se poate incheia prin simplu acord de vointa al partilor contractante , fara vreo alta formalitate , putand fi un act sub semnatura privata.
Pentru mai multa certitudine , si pentru ca acesta sa aiba continutul dorit de catre parti , puteti apela la un avocat pentru conceperea acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Un coparatas poate dispune de cota parte a dreptului de proprietatea a bunului indiviz dupa cum doreste , putand incheia acte de administrare , cum e cel de inchiriere.Acesta se poate incheia prin simplu acord de vointa al partilor contractante , fara vreo alta formalitate , putand fi un act sub semnatura privata.
Pentru mai multa certitudine , si pentru ca acesta sa aiba continutul dorit de catre parti , puteti apela la un avocat pentru conceperea acestuia.

Intrebarea care se pune este daca acest coproprietar doreste sa va inchirieze partea dvs de imobil.B-)
Deci posibilitatea exista, numai vointa sa fie :)
Stoica Ioana a scris:

Deci posibilitatea exista, numai vointa sa fie :)

Exact. Am spus asta fiindca ma gandesc ca imobilul fiind greu partajabil( persoana spune ca nu se poate iesi din indiviziune) poate cel care sta in imobil asteapta sa fie dat in judecata pentru a cere atribuire imobilului cu plata unei sulte catre cel care are si el 50%(celalalt coproprietar) ...ce rost ar avea sa plateasca chirie cand isi poate cumpara partea si , mai mult , poate sa mai stea un an-doi ,pana se finalizeaza un eventual proces , fara sa plateasca nimic?!
:D
sigur ca ar vrea sa cumpere dar pe o suma de nimic. neacceptabila. E o proprietate importanta.
Multumesc pentru raspunsuri, ma interesa sa stiu daca se poate face contract chirie fara sa fie specificat spatiul exact, virtual pe 50% din proprietate. Nu vreau o chirie mare ci simbolica dar consider ca e dreptul meu.
Eu ii propun sa vindem impreuna....daca este vointa....Poate sa-si cumpere un apartament mare din realizarea vinzarii. in fond l-a luat prin legea 112 cu mai nimic.
Sa vedem...Multumesc inca o data.

Alte discuții în legătură

Dreptul proprietarului în indiviziune de a alege chiriașul fără acordul celuilalt proprietar cristina202020 cristina202020 Poate un prorietar sa inchirieze un apartament ,daca ii apartine doar jumatate de apartament fara consintamantul celuilat proprietar ,care are cota egala din ... (vezi toată discuția)
E nevoie de acordul coproprietarului pentru a inchiria ? maria_ionescu maria_ionescu Buna seara, As dori sa aflu in ce conditii coproprietarul indiviz al unui imobil - teren , poate dispune inchirierea unei cote parti a acestui imobil (1/2 ... (vezi toată discuția)
Indiviziune ramiha ramiha Problema este urmatoarea: un apartament cu 2 proprietari (fiecare avand 50%), din care unul are domiciliul stabil in apt, celalalt nu. Cum pot dispune de ... (vezi toată discuția)