avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indiviziune

Problema este urmatoarea: un apartament cu 2 proprietari (fiecare avand 50%), din care unul are domiciliul stabil in apt, celalalt nu.

Cum pot dispune de apt cei 2 proprietari? Ca si cum ar fi unici proprietari sau tb sa se tina cont si de paprerea celuilalt?

1. cel care nu are domiciliu la adresa poate sparge usa pe motiv ca si-a pierdut cheia?
2. cel care nu are domiciliu la adresa poate veni in apt cand vrea el sau poate lasa sa locuiasca in apt pe oricine doreste (cu chirie sau nu) fara consultarea celuilalt?
3. cel care nu are domiciliu la adresa poate face diverse amenajari fara consultarea celuilalt?

4. unul din proprietari poate vinde partea sa (cota indiviza)? daca da, o poate face fara acordul celuilalt?

In caz ca da, poate face aceste lucruri inainte de a-si face actele pt. succesiune (unul din proprietari a dobandit cota indiviza prin mostenire)?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
ramiha, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:33, 17 Noiembrie 2009
1. cel care nu are domiciliu la adresa poate sparge usa pe motiv ca si-a pierdut cheia?
2. cel care nu are domiciliu la adresa poate veni in apt cand vrea el sau poate lasa sa locuiasca in apt pe oricine doreste (cu chirie sau nu) fara consultarea celuilalt?
3. cel care nu are domiciliu la adresa poate face diverse amenajari fara consultarea celuilalt?



Ambii copartasi au drepturi egale cu privire la bunul comun .
Totusi , daca un proprietar si-a perdut cheia , pentru a nu degrada bunul comun , ar putea solicita cheia celuilalt . (altminteri , suporta pagubele cauzate prin spargerea usii ).

O solutie economica ar fi dobandirea unei chei , nu cauzarea unei distrugeri a bunului .(dumneavoastra cunoasteti cel mai bine raporturile dintre cei doi copartasi ).
Actele de administrare sunt , intrucat nu sunt de o importanta deosebita , sunt perfectate fara acordul celuilalt copartas (consimtamantul se prezuma a fi dat ).Insa , chiar si asemenea acte pot fi desfiintate , sanctiunea operanta fiind nulitatea relativa .

Si aceste amenajari , sunt , in esenta , tot acte de administrare(cu conditia sa nu schimbe destinatia bunului ).
Si , daca nu exista nicio intelege in privina folosirii bunului comun , sistarea indiviziunii poate surveni oricand , intrucat oricat de deficitare ar fi legaturile dintre cei doi coproprietari , legea nu-i constrange sa ramana impreuna int-un spatiu, doar din considerentul ca exista un titlu de proprietate.

Instanta de judecata competenta a judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil , care se va apleca asupra unei modalitati de partajare , in functie de urmatoarele criterii : cotele parti din dreptul de proprietate , imbunatatile aduse bunului , profesia copartasilor , si altele.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc de raspuns!

Totusi, as fi vrut sa stiu daca dpdv legal unul din proprietari poate face aceste lucruri?
Eiiii, cele ce intrebati dv. in aceste [utine intrebari reprezinta cel putin un subcapitol intreg de drept civil, din Proprietati...
Or asta ar insemna nu numai sa va scriem un micut tratat, dar sa-l si imbunatatim cu numeroase exemple din practica pentru a ne asigura ca ati priceput ceva din teoriile astea pompoase.
Si atunci... ce-ar fi daca ne spuneti exact ce anume vrea sa faca unul sau altul dintre proprietari, ca sa nu irosim eforturi de a raspunde pe langa subiect.

De exemplu imbunatatirile aduse unui imobil pot fi si de conservare, ceea ce inseamna cheltuieli utile si necesare, ceea ce inseamna acte nu de administrare, dar de conservare si atunci cel ce le face (fie proprietar sau nu) le poate cere inapoi de la proprietar(i).
Chestia cu usa necesita alte discutii, atat de drept civil, dar si penal, anume o potentiala tulburare de posesie... in functie de imprejurari.
Inchirierea (cedarea folosintei catre alte persoane) de care vorbeati poate fi atat act de administrare, dar si act de dispozitie (si atunci nu e valabil fara acordul celuilalt coproprietar), in functie de perioada pe care se face actul.
Si tot asa...
Chiar daca se scurge termenul de 3 ani , contractul de inchiriere nu e un act de dispozitie , ci tot unul de administrare.
Insa e necesara notarea in cartea funciara.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cazul concret este: A si B au impreuna un apt. A locuieste acolo de 9 ani. Cam tot ce e in casa sunt bunurile lui A (mobilier, electrocasnice, bijuterii si tot ce mai are un om prin casa). B a obtinut partea din apt prin mostenire, nu a locuit acolo niciodata.

Intr-o seara, B si sotia lui isi invita prietenii "la el acasa" (in apt comun). Se face tarziu, iar unii din ei isi petrec noaptea acolo. A este deranjata de acest lucru, dar i se raspunde "E si casa mea". Are B dreptul sa dispuna de "casa lui" in acest mod, fara a cere acordul lui A?

Sau: B vine sa locuiasca o perioada in apt, impreuna cu familia sa, fara sa intrebe pe A daca este de acord. Are B acest drept?

Exemplele sunt multe.

Cel mai recent este afirmatia lui B ca el doreste sa vanda partea sa. Poate sa o faca?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Vânzare cotã parte TheThunder49 TheThunder49 Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă: A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota nedeterminata ioanaol ioanaol Se poate face un contract de vanzare-cumparare autentic ,unde avem inscrisi trei proprietari in cota de 1/1 ? (vezi toată discuția)
Onicutza onicutza onicutza buna ziua! daca printr-un act de vanzare cumparare o persoana are o cota parte din casa nefiind partaj ,doar drept comun. se considera proprietar? va rog ... (vezi toată discuția)