avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indiviziune

Problema este urmatoarea: un apartament cu 2 proprietari (fiecare avand 50%), din care unul are domiciliul stabil in apt, celalalt nu.

Cum pot dispune de apt cei 2 proprietari? Ca si cum ar fi unici proprietari sau tb sa se tina cont si de paprerea celuilalt?

1. cel care nu are domiciliu la adresa poate sparge usa pe motiv ca si-a pierdut cheia?
2. cel care nu are domiciliu la adresa poate veni in apt cand vrea el sau poate lasa sa locuiasca in apt pe oricine doreste (cu chirie sau nu) fara consultarea celuilalt?
3. cel care nu are domiciliu la adresa poate face diverse amenajari fara consultarea celuilalt?

4. unul din proprietari poate vinde partea sa (cota indiviza)? daca da, o poate face fara acordul celuilalt?

In caz ca da, poate face aceste lucruri inainte de a-si face actele pt. succesiune (unul din proprietari a dobandit cota indiviza prin mostenire)?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
ramiha, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:33, 17 Noiembrie 2009
Da , functioneaza acel mandat tacit (pentru acte de mai mica insemnate) , asa incat , pentru conduita sus aminita de catre dumneavoastra , sotiei nu-i trebuia acceptul dumneavoastra.
Cat despre instrainare, aceasta e , intr-adevar , un act de dispozitie , si e incidenta regula unanimitatii , intr-un limbaj accesibil celor fara cunostinte juridice , e obligatoriu consimtamantul ambilor coproprietari , exprimat in fata notarului public , actul imbracand forma autentica.

In caz de divergente, numai instanta de judecata procedeaza la imparteala , care poate fi realizata si prin vanzarea bunului imobil.
Succes.
Eu vad ca un act de dispozitie cedarea folosintei pe mai mult de 3 ani, din economia Codului de procedura civila.
In cartea funciara nu e musai sa fie inscris, dar daca nu e inceteaza la trecerea a 3 ani daca se schimba proprietarul intre timp prin acte intre vii. Inscrierea in cartea funciara nu este o constituire de drept, ci o opozabilitate a unui drept deja constituit.

Cat priveste regula unanimitatii, ea functioneaza pentru acte de administrare asa cum a spus colega, iar coproprietarii trebuie sa se inteleaga cu privire la cine si cum foloseste locuinta sau o pot imparti intre ei. Cale de mijloc nu vad.
Exista intelegere sau se imparte bunul, simplu.
Daca B a obtinut o cota parte matematica din apartament prin mostenire, el poate sa instraineze aceasta cota unui tert, insa putin probabil ca cineva sa fie dispus sa cumpere doar o cota parte dintr-un imobil, si nu imobilul in intregime.
Cred ca imobilul in cauza are calitatea de bun proprietate comuna pe cote parti .E adevarat ca, si in acest caz , asemeni bunurilor succesorale , poate fi instrainata cota parte individualizata din dreptul de proprietate , fara a fi necesara iesirea din indiviziune.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare cotã parte TheThunder49 TheThunder49 Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă: A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota nedeterminata ioanaol ioanaol Se poate face un contract de vanzare-cumparare autentic ,unde avem inscrisi trei proprietari in cota de 1/1 ? (vezi toată discuția)
Onicutza onicutza onicutza buna ziua! daca printr-un act de vanzare cumparare o persoana are o cota parte din casa nefiind partaj ,doar drept comun. se considera proprietar? va rog ... (vezi toată discuția)