avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Buna ziua.
Am si eu urmatoarea problema: am lucrat un an jumate la o cafenea. In data de 27.03 am vb cu patronii sa mi dea 2 saptamani, restul din concediul de anul trecut din care am avut luat doar 7 zile (cu semnatura) si pt care nici nu am primit bani. Toate bune si frumoase pana in prima zi de concediu, 30.03, cand aflu de la colegi ca vor sa ma dea afara si ca sunt in preaviz. De la patroni nu am primit nicio notificare, nici scrisa, nici verbala din propria lor initiativa. A trebuit sa i sun eu sa i intreb daca sunt data afara, moment in care au spus ca sunt in preaviz. E legal sa ma bage in preaviz in concediul de odihna? Pot fi si in concediu si in preaviz? Cand le am spus sa raman doar in preaviz si sa mi plateasca concediul, au spus ca daca vreau imi da concediu fara plata. Nu am semnate state de plata sau orice fel de alte acte de prin iulie anul trecut. Contractul e incheiat pe 8h/zi, 5zile/saptamana, in conditiile in care eu lucram in jur de 18h/zi, 15 zile/saptamana. Pot sa mi desfaca contractul de munca pt absentare nemotivata din moment ce ei zic ca sunt in preaviz? Se poate pune problema de plata a orelor suplimentare? Ideea e ca vreau sa merg in instanta, tinand cont ca nu sunt prima persoana de acolo care e data afara fara stirea ei. Si nu vreau nici sa mi dea mai putini bani decat ar fi normal. Ce pot face in situatia asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:48, 5 Aprilie 2016
1. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Asadar, pe durata preavizului se poate beneficia de concediu de odihna.

2. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

Solicitati angajatorului in scris sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m.. Dupa primirea acesteia o puteti contesta in instanta.

3. Cererea de CO este semnata de sefii dvs.?

4.
Se poate pune problema de plata a orelor suplimentare?


Se poate pune problema platii orelor suplimentare, in situatia in care acestea nu au fost compensate prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

5.
Contractul e incheiat pe 8h/zi, 5zile/saptamana, in conditiile in care eu lucram in jur de 18h/zi, 15 zile/saptamana.


15 zile/sapt ... nu se poate lucra , intrucat o saptamana are 7 zile.

O intrebare retorica, de ce nu ati sesizat ITM cu privire la acest aspect sau la alte aspecte [rivind incalcarea legislatiei muncii pana acum ?
1. Eram deja in concediu cand am aflat de preaviz. Adica pe durata concediului pot sa ma bage in preaviz?

3. Aici e problema. Nu am facut nicio cerere. In firma asta, pana acum, toate au mers pe incredere si n a fost nicio problema pana acum. Si astea 2 saptamani de concediu si preavizul au fost doar verbale. Doar cu martori......

4. Dupa cum am inteles eu, in situatia in care mi s ar da dreptate, ar trebui sa mi fie platite orele suplimentare incepand cu luna iulie 2015?(ultima luna in care am semnat ceva in firma aia:)) )

5. 15zile/luna. Am gresit eu
1. Da, pe durata CO se poate efectua preaviz.

2. Lipsa unui document scris care sa ateste sa sunteti in CO va poate cauza neplaceri.

3. Intr-adevar, necompensarea prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia sau neplata sporului pentru munca suplimentara in cazul in care aceasta nu vi s-a compensat prin ore libere platite poate atrage raspunderea angajatorului.
freeelis a scris:


15 zile/sapt ... nu se poate lucra , intrucat o saptamana are 7 zile.



acum vre-o 30 de ani in urma, incepeam sa inteleg lumea oamenilor mari, munceam intr-un colectiv cu oameni maturi, maistrul de origine germana la fel si multi dintre angajati, inainte de 1989 trebuia sa ai probleme serioase sa primesti o zi libera si mult curaj sa mergi sa o ceri si totusi: intr-o zi, un neamt mai batran se duce la maistru sii spune ca are nevoie de 24 ore liber, adica 1 zi, maistru il intreaba ce probleme are, mosu ii spune, treaba rezolvata, dupa o zi de stat acasa, mosu trebuia sa apara la lucru dar nu apare, maistru se uita dupa el, dar nimic, urmatoarea zi la fel, a patra zi apare si mosu, maistru suparat il cheama in birou, tov. ai cerut o zi libera, da, da, raspunde mosu, 24 ore, da, da spune, maistru si ai stat mai mult de atat acasa, trebuie sa te sanctionez si sa-ti tai din salar, nu e corect sa ma sanctionati deoarece am stat acasa exact cat mi-ati permis, adica 24 ore, nu, nu, spune maistru suparat, ai stat 3 zile, nu, spune mosu, am stat o zi, adica 24 ore cat am cerut si iti pot explica, explica, pai cate ore lucratoare are o zi, intreaba mosu, maistru:8, eu am cerut liber 24 de ore lucratoare si nu-mi poti da liber, timpul meu liber pe care oricum il am.

Asa ca, se poate lucra 15 zile sau cat poate fiecare intr-o saptamana, dar nu mai mult de 21 de zile.

Fara o cerere de concediu va pot pune in nemotivat ,temei pt concediere conform cu L.53/2003 art 61 litera a) .
Daca CO e de 21 zile ,angajatorul nu va poate pune in preaviz din prima zi de concediu dar poate zilele urmatoare ,daca vrea sa va dea afara tot o face . Depinde ce va scrie pe decizia de concediere , daca postul e redus sau pt abatere .
Perioda de preaviz se acorda salariatului pt a gasi alt loc de munca ,daca in CO nu se poate concedia atunci nici in perioada de preaviz nu merge bine in CO .

Alte discuții în legătură

Concediu 12/24 silvia99 silvia99 in cazul unui angajat ce lucreaza 12/24, daca acesta isi ia 1 zi de sambata libera (respectiv de joi pana luni nu lucreaza), cum anume se va socoti ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati csaby2011 csaby2011 Buna ziua caut informati care mar putea ajuta ca sa dau in judecata firma la care am lucrat am lucrat la o firm din 29 09 2010- si in data de 04 jjulie 2011 ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu program lucru 12/24 12/48 crysty90 crysty90 buna ziua. lucrez la o firma de paza cu programul 12/24 12/48, contract de munca individual. mai am de luat 14 zile de concediu de odihna. cum se ... (vezi toată discuția)