Am o nelamurire pe care vreau sa o clarific.
Vara-mea si sotul ei vor sa plece in alta tara. Sa se stabileasca acolo.
Ea are studii universitare, el nu are nici 10 clase. In cazul asta punctajul lor pentru obtinerea vizei nu era suficient.
Asa ca au apelat la cineva sa le "faca rost" de o diploma, contra cost. Au primit diploma contrafcauta, care semana izbitor de bine cu "originalul". Problema este ca ei vroiau o diploma pe bune, inregistrata la scoala respectiva in registru. Adica la momentul verificarii sa fie confirmata veridicitatea ei. Aceasta diploma contrafacuta au legalizat-o la un notar. Si au si traducere legalizata. Am uitat sa spun ca e o diploma de scoala profesionala.
Acum dupa ce au platit si si-au dat seama ca nu pot folosi acest contrafacut vor banii inapoi.
Logic este ca nu au vreun act la mana ca au platit, si nici nu il cunosc pe auotr, totul fiind facut printr-o terta persoana. Autorul spune ca el ar fi putut scoate la imprimanta orice document, si ca nefolosindu-l in vreo imprejurare nu poate fi tras la raspundere.
EI vor acum sa se duca la politie, dar nu stiu daca vor fi si ei trasi la raspundere.
Va rog sa imi spuneti ce vor pati daca se vor duce sa declare patania la politie.
Ma intreb de ce vor banii inapoi? Nu au primit ce au cerut? Adica o diploma falsa? E ca si cand cumperi un camion pt ca ai de carat lemne si te intorci la dealeri si ii ceri baii inapoi pt ca padurarul nu iti mai da lemne...
Dar ca si opinie, clar exista riscul de a fi luati la raspundere. Inca nu e uz de fals (discutabil) dar intentia exista.
Oricum, dumneavoastra ati cerut acel lucru....o sa intrati ca si instigator la infractiunea de fals.
Trebuia sa va ganditi inainte la acest aspect...nu dupa.B-)
Ar fi cea mai mare prostie sa reclame aceasta fapta.Cand a cumparat diploma,stia i ca este falsa,si a dorit sa o foloseasca in scopul de a indeplini respectivul punctaj,deci a existat intentia lor de a se folosi de acest fals,in deplina cunostinta de cauza.In alta ordine de idei,nu au cum sa ceara legal banii autorului falsului,deorece sunt bani proveniti din comiterea infractiunii.Sfatul meu este ca respectivii sa nu mai pomeneasca vreodata despre acest moment.
Eu cred ca ati facut deja o prostie destul de mare, ca sa mai agitati apele in continuare...sa stiti ca autorul se face vinovat de savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 290 C. pen.) si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. In ce va priveste ati putea fi cercetat si judecat in calitate de instigator la aceasta infractiune. Uzul de fals (art. 291 C. pen.) il constituie folosirea inscrisului cunoscand ca acesta este fals, insa doar in scopul producerii de consecinte juridice (nu stiu daca era cazul).Si ce bani mai vreti inapoi? Ati cerut exact ceea ce vi s-a dat!
Buna ziua."Produsul "impotriva caruia intentionati sa faci plangerea respectiv diploma ,v-a fost executata in urma cererii dvs exprese si in urma unor discutii precise referitoare la perioada scolara,date de identificare.Indiferent de scuze,beneficiarul diplomei ,cu ajutorul aspectelor si amanuntelor "formatorului" de diplome v-a obtine calitatea de instigator;daca exista si mai multi participanti /beneficiari ,se ingroasa gluma Exista posibilitatea ca nemultumirea materializata intr-o plangere penala sa deschida cutia pandorei si sa apara si alte documente similare diplomei dvs...parca nu ar fi destul fata de mediatizatul si nesolutionatul caz USH.Daca tema dvs a fost o simpa interogare ,
consecintele posibile succint prezentate ar trebui sa va conduca catre o retinere TOTALA .Daca insa a fost facut pasul spre reclamatie impotriva autorului diplomei,atentie sporita ca este un subiect foarte mediatizat si orice informatie pe aceast tema determina reactii la nivelul autoritatilor.
Fals in inscrisuri
weekman
Ce se intampla in cazul cand cineva isi falsifica diploma de bacaleaurat si pe langa acest lucru este detinator de PFA si se afla dupa 4 ani de exemplu ca a ... (vezi toată discuția)