avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE IN STRAINTATE-ELVETIA- IN CAT TIMP ESTE ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE IN STRAINTATE-ELVETIA- IN CAT TIMP ESTE ELIBERAT CERTIFICATUL DE MOSTENITOR?

Buna seara!
Anul trecut pe data de 10 noiembrie 2015 sora mamei mele a decedat in Elvetia,Basel-Stadt, de cancer, dar...
In februarie 2015 a fost facut un Testament, unde erau trecute mai multe persoane, EU,niste verisoare,frati,si tot neamul, dar, intre timp sora mea plecat sa o ingrijeasca pe matusa, cat era inca in viata, renuntand la job, si la ce avea ea aici in tara, si a facut naveta, adica, BASEL-CLUJ, timp de 4 si ceva luni. In consecinta s-a mai facut un testament, in sept. 2015, PE CARE NU IL CONTESTA NIMENI, deoarece sora si-a sacrificat totul in tara pentru EA(matusa)-NIMIC DE ZIS. Este mostenitoare pe buna dreptate. Mai departe.
Printr-un act notarial, sper ca si legal, sora a devenit si ramas unic Mostenitor prin Testament.
Matusa pe langa niste conturi in Elvetia, unde nu erau decat sume mici de bani, matusa fiind decedata de cancer, iar costurile tratamentelor au presupus mari sume de bani, a mai lasat o masina si niste lucrusoare personale, trecute la inventar cu valoare 0(mobila Ikea, haine, oale, etc., ca la o gospodarie- nu prea inteleg eu cum a fost facut inventarul si de ce, inclusiv masina a fost trecuta cu valoare 0, dar nu ma priveste, ca e un alt stat, alta legislatie,cred).
Inainte sa moara matusa a mai lasat avansul la chirie pe trei luni, respectiv decembrie, ianuarie si februarie, pentru ca mama si sora sa poata rezolva problemele cu mostenirea in Basel(iar nu inteleg)- este o greseala a noastra, adica trebuia sa se ocupe cumva Statul roman, Ambasada/Consulatul de sederea celor doua?-
Prespun ca mai sunt si alti mostenitori, cetateni romani mostenitori ai unor cetateni straini. Ei cum s-au descurcat? Cine s-a ocupat de relatia stat strain,(in speta Elvetia), si mostenitor?
Dupa ce sora si mama au locuit timp de o luna, din noiembrie si pana pe data de 10 decembrie 2015 in spatiul matusii, in apartamentul inchiriat de matusa a revenit in decembrie de sarbatori in tara, si a stat pana pe data de 12 ianuarie 2016.
Pe 12 ianuarie anul acesta, 2016, cele doua au plecat, INAPOI, pe banii imprumutati de la rude si cunostinte, in Basel...si de aici, deoarece nici sora si mama nu vorbesc germana, ceata totala.
A pus-o sa semneze ceva, a venit un evaluator si s-a plimbat prin casa a completat niste hartii, a scris niste valori si ulterior i-a dat o lista cu inventarul in germana-ambele nevorbitoare de germana.
Am aflat de pe Forumuri ca trebuie/sau trebuia, sa primeasca un CERTIFICAT DE MOSTENITOR.
Cum arata acel document si in cat timp se elibereaza? Exista o forma standard?
Trebuia sa solicite, cand era in Basel printr-un formular sau ceva similar eliberarea lui?Sora mi-a zis ca, din putinul cat s-a putut INTELEGE cu acei domni care au venit la locuinta matusii inchiriate sa evalueze bunurile(oale, cratite, masina,bulendre si carti, mai ales multe carti- o biblioteca de carti in germana), sa mai astepte pana la finele luni asteia.
Sa ma lamureasca si pe mine cineva:
Actul(CERTIFICATUL DE MOSTENITOR) SE CERE SAU ESTE TRIMIS de cei din Basel?
Acest document, nu trebuia eliberat mai repede, o data cu Inventarul, FACUT, APROPO IN FEBRUARIE, sau cand a fost instiintata ca este mostenitoare?
La un moment dat in decembrie 2015, pe adresele diverselor persoane trecute in primul testament, au fost trimise in germana ceva documente, de la ceva notar cum ca suntem dezmosteniti de matusa, nu ma opun, dar in rest nimic. Ceva citate din primul testament, un fragment din ceva ce pare a fi al doilea si la sfarsit niste art, legi, cred si tot felul.
Nu este o stampila autentica, nu este o semnatura sau ceva care sa semene cu un document de pe la noi.
La sfarsitul lunii februarie 2016, fara bani pentru ca am inteles ca i s-au blocat conturile matusii, sora a revenit in tara cu ce a putut aduce intr-un camion inchiriat din Romania si bine-nteles masina din 2004, tot parte integranta, cred din mostenire.
Tot inainte sa vina in tara, Politia din Basel a chemat-o si i-a zis sa trimita placutele luna aceasta, martie-aprilie 2016, ca sa fie radiata din circulatie.
Daca trimit placutele, si imi este radiata masina din circulatie ce fac eu cu ea asa? Cat mai astept? Pot sa astept ceva ce nici nu stiu cum arata,ca nu vorbesc germana?...Exista un document care sa ii dea dreptul surorii mele, care este mostenitoare, potrivit testamentului, sa imi vanda mie masina? E suficienta dovada aceea de Inventar? Poate solicita o adeverinta sau un act ce tine loc de Certificat?
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2016
ContSters327623, utilizator

Alte discuții în legătură

As putea intra in succesiune in ue fiind stranepoata de sora(matusa mamei mele)? simona15 simona15 De putin timp aprox 2 saptamani a decedat sora bunicii mele,care a fost cetateanca franceza,(la casatorie a renuntat la cetatenia romana)nu au avut copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la bunici contestata de veri mirceani mirceani Bunicii mei materni au avut proprietati (casa si pamant) confiscate de comunisti. Bunicii au avut 3 fete, mama, o matusa fara copii, si o matusa emigrata in ... (vezi toată discuția)
Mostenire intre frati buni si vitregi dan_dare dan_dare Buna ziua am o speta , e mai complicat , incerc sa explic. Mama are o sora buna si inca 2 frati vitregi(acelasi tata, mame diferite).Eh aceasta sora buna ... (vezi toată discuția)