avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire intre frati buni si vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire intre frati buni si vitregi

Buna ziua am o speta , e mai complicat , incerc sa explic.


Mama are o sora buna si inca 2 frati vitregi(acelasi tata, mame diferite).Eh aceasta sora buna a mostenit casa bunicii (mama a renuntat in favoarea ei) .
Bunica divortase de bunic care si-a facut alta familie de unde au rezultat alti 2 frati vitregi.Bunica ulterior divortului si-a construit o casa care are si ceva teren unde au crescut mama si sora ei
Ea ,sora mamei,nu s-a maritat a trait tot timpul singura, ciudata femeia .Acum 3-4 ani s-a imbolnavit de cancer si a impresionat-o pe mama astfel ca mama a ajutat o sa isi renoveze,consolideze
casa sa isi faca traiul mai confortabil, plus platit operatie,doctori,spagi etc , cam 17-20 mii de euro a bagat mama in casa acestei surori(nu cred ca are chitante ca nu a interesat o).
Femeia se pare ca are si probleme psihice are impresia ca mama si familia noastra vrea sa ii facem rau.Astfel ca nu mai vorbeste cu mama sau cu noi, desi noi nu am facut decat sa o ajutam.
Doctorii(ne am interesat discret) ne-au spus ca ar trebui dusa la psihiatrie dar...deasemenea si cancerul a revenit si pronosticul nu e favorabil.
Mama mi a zis ca nu are nici o pretentie de la acesta sora dupa ce i-a dat atatia bani si ca nu conteaza .Totusi eu cred ca mama ar trebui sa isi protejeze interesul.
Intrebarea mea daca acesta sora trece in nefiinta fara testament, mama mosteneste casa in intregime, macar sa isi recupereze investitia ei plus ca ea a renuntat initial la casa parinteasca ?
Mama si sora ei nu au fost apropiati cu fratii vitregi din partea tatalui.
In cazul in care nu exista testament vor avea acesti frati vitregi dreptul la aceasta proprietate ?
Nu cred ca o putem determina pe aceasta sora sa isi puna treburile in ordine din pacate, mai ales ca e bolnava psihic. Ce ar mai putea sa faca mama sa isi protejeze interesul ? Nu isi mai vorbesc acum .
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
dan_dare, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 09:48, 26 Decembrie 2016
dan_dare a scris:

In cazul in care nu exista testament vor avea acesti frati vitregi dreptul la aceasta proprietate ?


Da. Frații după tată vor avea mai puțin decât mama dvs. (sora bună), dar vor avea.

Casa a fost a bunicii dvs., dar acum este proprietatea mătușii dvs. (sora mamei dvs.) întrucât mama dvs. a renunțat la moștenirea mamei sale (bunica dvs.).

Prin urmare, întreaga casă va intra în moștenirea mătușii dvs.

Iar dacă mătușa dvs. nu lasă un testament, atunci moștenirea ei (în lipsă de descendenți) se cuvine colateralilor ei privilegiați. (sora bună și cei doi frați după tată).

Dacă toți ar fi fost buni (frați/surori din aceeași părinți), atunci moștenirea s-ar fi împărțit între ei în mod egal.

Dacă la moștenire vin atât frați (surori) buni cât și frați (surori) care sunt numai din aceeași mamă sau numai din același tată, atunci moștenirea se împarte pe linii (se împarte în mod egal între linia maternă și linia paternă și, mai departe, în mod egal în cadrul fiecărei linii).

V-am pierdut, presupun. :)

Rezultatul este:
4/6 pentru mama dvs.
și 1/6 + 1/6 pentru frații după tată.

Mama dvs. este soră cu mătușa dvs. pe ambele linii (atât după mama, cât și după tată),
în vreme ce frații mătușii dvs. sunt rude cu mătușa dvs. numai pe linie paternă.
Și atunci, jumătatea de moștenire corespunzătoare liniei materne o primește mama dvs. (singura rudă după mamă). Iar cealaltă jumătate de moștenire, corespunzătoare liniei paterne, se imparte la 3 (cei doi frații + mama dvs. care primește și din această jumătate fiindcă este rudă atât după mama, cât ȘI după tată).







Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
romascanu, moderator
Adaug: mama dvs. nu mai poate avea acum nici un avantaj din faptul ca arenuntat in trecut la mostenirea dupa bunica dvs., in favoarea matusii de care discutam acum.
A renuntat, asta este!

In ceea ce priveste investitiile, teoretic mama ar putea avea un drept de creanta asupra mostenirii cu privire la contributia ei, a mamei, cu conditia:
- sa nu fi trecut mai mult de 3 ani de la imbunatatiri
- sa poata dovedi contributia (acte, martori)
- sa nu rezulte de vreundeva ca mama dvs. a facut o donatie
Greu de crezut ca se pot indeplini toate aceste conditii.
Va multumesc , i am transmis mamei sa stie la ce sa se astepte . Deasemenea i am zis sa incerce sa mai ia legatura cu sora ei poate poate ... Dar este extrem de dificila aceasta femeie, o invinuieste pe mama ptr cancerul ei. Ideea este facerea de bine chiar si intre frati trebuie facuta cu cap nu cu sentimente !
Din curiozitate intreb. De ce fratii vitregi au drept pe o casa : "Bunica divortase de bunic care si-a facut alta familie de unde au rezultat alti 2 frati vitregi. Bunica ulterior divortului si-a construit o casa care are si ceva teren unde au crescut mama si sora ei".

Ei de ce au dreptul?
M_P a scris:

Din curiozitate intreb. De ce fratii vitregi au drept pe o casa : "Bunica divortase de bunic care si-a facut alta familie de unde au rezultat alti 2 frati vitregi. Bunica ulterior divortului si-a construit o casa care are si ceva teren unde au crescut mama si sora ei".

Ei de ce au dreptul?


Da, acelasi lucru ma intrebam si eu ..

Alte discuții în legătură

Cum se împarte o moștenire a unei persoane care a avut și frați vitregi? Jozsa Jozsa A murit sora lui tata ,mai are doi frati morti si doi surori vitrege . Cum si cine sunt mostenitorii? (vezi toată discuția)
Grad de rudenie!! ce grad de rudenie este sora vitrega a mamei ... Tonyirl77 Tonyirl77 Grad de rudenie!! Ce grad de rudenie este sora vitrega a mamei cu mine legal? (vezi toată discuția)